Jak czytać unijne akty prawne?
Zgodnie z załącznikiem I pkt. 5.1. rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. „jaja” oznaczają jaja w skorupkach - inne niż jaja wylewki, jaja inkubowane lub gotowane - wyprodukowane przez ptaki utrzymywane w gospodarstwie i nadające się do bezpośredniego spożycia przez ludzi lub do przyrządzenia produktów jajecznych.
Zgodnie z załącznikiem I pkt. 7.3. rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. „produkty jajeczne” oznaczają przetworzone produkty uzyskane w wyniku przetwarzania jaj lub różnych składników czy mieszanek jajecznych, lub w wyniku dalszego przetworzenia takich przetworzonych produktów.
Jaja i produkty jajeczne powinny pochodzić z zatwierdzonych przez Komisję Europejską zakładów w państwach trzecich zgodnie z sekcją X załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 („Eggs and egg products”).
Od dnia 21 kwietnia 2021 r. ma zastosowanie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/405. Na podstawie art. 7 tego rozporządzenia przesyłki jaj i produktów jajecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest ich wprowadzanie do Unii zgodnie z załącznikiem XIX do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/404, i które są wymienione w załączniku -I do niniejszego rozporządzenia w odniesieniu do „jaj”.
Przesyłki jaj przeznaczonych do wprowadzenia do obrotu jako jaja klasy A zgodnie z art. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 589/2008 są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich wymienionych w załączniku IV do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/405 w celu spełnienia wymogów dotyczących zwalczania salmonelli zgodnie z art. 10 ust. 6 rozporządzenia (WE) nr 2160/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady.
UWAGA:
dodatkowe wymaganie dotyczące przesyłek wprowadzanych do UE od dnia 3 września 2026 r.
Od dnia 3 września 2026 r. stosuje się rozporządzenie (UE) 2024/2598 z wykazem państw trzecich lub ich regionów zatwierdzonych przez KE w odniesieniu do ustanowionego w art. 118 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2019/6 zakazu stosowania niektórych przeciwdrobnoustrojowych produktów leczniczych w odniesieniu do zwierząt lub produktów pochodzenia zwierzęcego wywożonych z państw trzecich do UE.
Wykaz tych państw trzecich lub ich regionów został ustanowiony na podstawie art. 4 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (UE) 2023/905.
W załączniku do rozporządzenia (UE) 2024/2598 zatwierdzone przez KE państwa trzecie są oznaczone symbolem „X” w odniesieniu do odpowiednich gatunków zwierząt lub towarów. Natomiast symbolem „∆” są oznaczone państwa trzecie lub ich regiony, które do celów produkcji produktów przeznaczonych na wywóz do UE zamierzają przetwarzać wyłącznie zwierzęta lub produkty pochodzenia zwierzęcego pochodzące z UE albo z innych państw trzecich oznaczonych symbolem „X”.
Od dnia 21 kwietnia 2021 r. obowiązują wzory świadectw zdrowia zwierząt/świadectw urzędowych do celów wprowadzania na terytorium Unii jaj i produktów jajecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi określone w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2020/2235:
Wzory świadectw: „E” oraz „EP” przeznaczone są do celów wprowadzania na terytorium UE jaj drobiu i produktów jajecznych, również w przypadku, gdy Unia nie jest ostatecznym miejscem przeznaczenia takiego produkty, czyli w przypadku tranzytu przez UE przesyłek pochodzących z państw trzecich i przeznaczonych do państw trzecich (tranzyt zewnętrzny). W przypadku tranzytu przesyłka musi spełniać określone w prawie UE wymagania w zakresie zdrowia zwierząt, a zakłady pochodzenia w państwach trzecich nie muszą być zatwierdzone przez Komisję Europejską. Więcej informacji na temat tranzytu przeczytasz tutaj.
Ogólne informacje o zasadach przywozu żywności pochodzenia zwierzęcego oraz dostęp do publikowanych przez Komisję Europejską list zakładów uprawnionych do wprowadzania produktów na terytorium Unii Europejskiej można uzyskać tutaj.