Jak czytać unijne akty prawne?
Zgodnie z załącznikiem I pkt. 1.1. rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. „mięso” oznacza jadalne części zwierząt (określonych w tym rozporządzeniu), w tym krew. Natomiast zgodnie z załącznikiem I pkt. 1.10. tego rozporządzenia „świeże mięso” oznacza mięso niepoddane żadnemu procesowi poza chłodzeniem, mrożeniem lub szybkim mrożeniem, w tym mięso pakowane próżniowo lub pakowane w atmosferze kontrolowanej.
Wymagania dotyczące wprowadzania na teren UE z państw trzecich surowych wyrobów mięsnych są dostępne tutaj.
Z dniem 21 kwietnia 2021 r. rozporządzenie Komisji (WE) nr 206/2010 zostało uchylone przez rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2020/692, które uzupełnia rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 i ustanawia wymagania w zakresie zdrowia zwierząt odnośnie do poszczególnych gatunków i kategorii zwierząt oraz pozyskanych z nich produktów pochodzenia zwierzęcego. Na podstawie ryzyka dla zdrowia zwierząt, do celów rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2020/692, definicja „świeżego mięsa” powinna uwzględniać definicje „świeżego mięsa”, „mięsa mielonego” i „surowego wyrobu mięsnego” określone w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004. Jest to spowodowane tym, że z perspektywy zdrowia zwierząt wszystkie te towary stwarzają takie samo ryzyko dla zdrowia zwierząt i powinny podlegać tym samym środkom zmniejszającym ryzyko.
Niżej podane wymagania dotyczą przywozu z państw trzecich na teren UE przeznaczonego do spożycia przez ludzi świeżego mięsa gospodarskich zwierząt kopytnych (bydło domowe, w tym gatunki Bubalus i Bison oraz ich krzyżówki; owce domowe z gatunku Ovis aries; kozy domowe z gatunku Capra hircus; świnie domowe z gatunku Sus scrofa), zwierząt gospodarskich nieparzystokopytnych (Equus caballus, Equus asinus) oraz dzikich zwierząt kopytnych należących do rodziny wołowatych (innych niż bydło, owce i kozy domowe), dzikich zwierząt wielbłądowatych i dzikich zwierząt jeleniowatych, zwierząt dzikich należących do dzikich ras świń oraz do rodziny pekariowatych, zwierząt łownych jednokopytnych należących do podrodzaju Hippotigris (zebra), a także zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych należących do dzikich ras świń oraz do rodziny pekariowatych.
Świeże mięso powinno pochodzić z zatwierdzonych przez KE zakładów w państwach trzecich odpowiednio zgodnie z:
Bydło powinno pochodzić z zatwierdzonych gospodarstw w Brazylii, których wykaz jest dostępny na stronie Komisji Europejskiej (Bovine Holding Lists (Brazil)
Listy krajów
Od dnia 21 kwietnia 2021 r. ma zastosowanie rozporządzenie (UE) 2021/405.
Artykuł 3 rozporządzenia (UE) 2021/405: przesyłki świeżego mięsa ze zwierząt kopytnych innych niż zwierzęta jednokopytne przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do UE tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do UE zgodnie z załącznikiem XIII do rozporządzenia (UE) 2021/404 i które są wymienione w załączniku -I do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 4 rozporządzenia (UE) 2021/405: przesyłki świeżego mięsa, z wyłączeniem mięsa mielonego, z gospodarskich zwierząt jednokopytnych są dopuszczone do wprowadzenia do UE tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich wymienionych w załączniku I do tego rozporządzenia.
Artykuł 5 rozporządzenia (UE) 2021/405: przesyłki świeżego mięsa, z wyłączeniem podrobów i mięsa mielonego, z dzikich zwierząt jednokopytnych są dopuszczone do wprowadzenia do UE tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich wymienionych w załączniku II do tego rozporządzenia.
UWAGA:
dodatkowe wymaganie dotyczące niektórych przesyłek wprowadzanych do UE od dnia 3 września 2026 r.
Od dnia 3 września 2026 r. stosuje się rozporządzenie (UE) 2024/2598 z wykazem państw trzecich lub ich regionów zatwierdzonych przez KE w odniesieniu do ustanowionego w art. 118 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2019/6 zakazu stosowania niektórych przeciwdrobnoustrojowych produktów leczniczych w odniesieniu do zwierząt lub produktów pochodzenia zwierzęcego wywożonych z państw trzecich do UE na podstawie następujących wzorów świadectw opublikowanych w załączniku III do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2020/2235: „BOV”, „OVI”, „POR”, „EQU”, „RUF”, „SUF”, „RUM-MSM”, „SUI-MSM”.
Wykaz tych państw trzecich lub ich regionów został ustanowiony na podstawie art. 4 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (UE) 2023/905.
W załączniku do rozporządzenia (UE) 2024/2598 zatwierdzone przez KE państwa trzecie są oznaczone symbolem „X” w odniesieniu do odpowiednich gatunków zwierząt lub towarów. Natomiast symbolem „∆” są oznaczone państwa trzecie lub ich regiony, które do celów produkcji produktów przeznaczonych na wywóz do UE zamierzają przetwarzać wyłącznie zwierzęta lub produkty pochodzenia zwierzęcego pochodzące z UE albo z innych państw trzecich oznaczonych symbolem „X”.
Wzory urzędowych świadectw zdrowia na potrzeby wprowadzania do UE w celu wprowadzenia do obrotu świeżego mięsa pozyskanego z odpowiednich rodzajów zwierząt z państw trzecich znajdują się w:
Wzory świadectw: „BOV”, „OVI”, „POR”, „RUF”, „RUW”, „SUF”, „SUW”, „RUM-MSM” oraz „SUI-MSM” przeznaczone są do celów wprowadzania na terytorium UE odpowiednich rodzajów świeżego mięsa, również w przypadku gdy Unia nie jest ostatecznym miejscem przeznaczenia takiego produkty, czyli w przypadku tranzytu przez UE przesyłek pochodzących z państw trzecich i przeznaczonych do państw trzecich (tranzyt zewnętrzny). W przypadku tranzytu przesyłka musi spełniać określone w prawie UE wymagania w zakresie zdrowia zwierząt, a zakłady pochodzenia w państwach trzecich nie muszą być zatwierdzone przez Komisję Europejską. Więcej informacji na temat tranzytu przeczytasz tutaj.
Ogólne informacje o zasadach przywozu żywności pochodzenia zwierzęcego oraz dostęp do publikowanych przez Komisję Europejską list zakładów uprawnionych do wprowadzania produktów na terytorium Unii Europejskiej można uzyskać tutaj.