Główny Inspektorat Weterynarii
https://wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/mieso-krolikow-fermowych-i-zwierzat-dzikich
Drukuj grafikę : tak / nie

Mięso królików, zajęcy i niektórych ssaków lądowych

Jak czytać unijne akty prawne?

Zgodnie z załącznikiem I pkt. 1.1. rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. „mięso” oznacza jadalne części zwierząt (określonych w tym rozporządzeniu), w tym krew. Natomiast „świeże mięso” oznacza mięso niepoddane żadnemu procesowi poza chłodzeniem, mrożeniem lub szybkim mrożeniem, w tym mięso pakowane próżniowo lub pakowane w atmosferze  kontrolowanej. 

Na podstawie art. 2 pkt (9) rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/405dzikie zającowate” oznaczają króliki i zające, które nie są utrzymywane przez człowieka;

Na podstawie art. 2 pkt (11) rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/405zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych” oznaczają zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych zgodnie z definicją w pkt 1.6 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004, czyli utrzymywane w warunkach fermowych m.in. ssaki lądowe, inne niż kopytne zwierzęta gospodarskie (bydło domowe, świnie, owce, kozy) oraz inne niż zwierzęta gospodarskie nieparzystokopytne.

Przesyłki świeżego mięsa królików utrzymywanych w warunkach fermowych (bez mięsa mielonego i mięsa oddzielonego mechanicznie) mają pochodzić z zakładów w państwach trzecich zatwierdzonych przez Komisję Europejską na podstawie sekcji II załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 (Section II: „Meat from poultry and lagomorphs”)

Przesyłki świeżego mięsa dzikich zającowatych (królików i zajęcy) (bez podrobów, mięsa mielonego, mięsa oddzielonego mechanicznie) mają pochodzić z zakładów w państwach trzecich zatwierdzonych przez Komisję Europejską na podstawie sekcji IV załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 (Section IV : „Wild game meat”)

Przesyłki świeżego mięsa dzikich ssaków lądowych innych niż zwierzęta kopytne i zającowate (bez podrobów, mięsa mielonego i mięsa oddzielonego mechanicznie) mają pochodzić z zakładów w państwach trzecich zatwierdzonych przez Komisję Europejską na podstawie sekcji IV załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 (Section IV : „Wild game meat”)

 Listy krajów

UWAGA:

dodatkowe wymaganie dotyczące mięsa królików utrzymywanych w warunkach fermowych (wzór „RM”) wprowadzanych do UE od dnia 3 września 2026 r.

Od dnia 3 września 2026 r. stosuje się rozporządzenie (UE) 2024/2598 z wykazem państw trzecich lub ich regionów zatwierdzonych przez KE w odniesieniu do ustanowionego w art. 118 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2019/6 zakazu stosowania niektórych przeciwdrobnoustrojowych produktów leczniczych w odniesieniu do zwierząt lub produktów pochodzenia zwierzęcego wywożonych z państw trzecich do UE.

W załączniku do rozporządzenia (UE) 2024/2598 zatwierdzone przez KE państwa trzecie są oznaczone symbolem „X” w odniesieniu do odpowiednich gatunków zwierząt lub towarów. Natomiast symbolem „” są oznaczone państwa trzecie lub ich regiony, które do celów produkcji produktów przeznaczonych na wywóz do UE zamierzają przetwarzać wyłącznie zwierzęta lub produkty pochodzenia zwierzęcego pochodzące z UE albo z innych państw trzecich oznaczonych symbolem  „X”.

Wzory świadectw

Wzory świadectw znajdują się w:

 

Ogólne informacje o zasadach przywozu żywności pochodzenia zwierzęcego oraz dostęp do publikowanych przez Komisję Europejską list zakładów uprawnionych do wprowadzania produktów na terytorium Unii Europejskiej można uzyskać tutaj.

Fundusze Europejskie. Unia Europejska