Główny Inspektorat Weterynarii
https://wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/mleko
Drukuj grafikę : tak / nie

Mleko, siara, produkty mleczne i produkty na bazie siary

Jak czytać unijne akty prawne? 

Zgodnie z pkt. 4.1. załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r.  „mleko surowe” oznacza mleko uzyskane z gruczołów mlecznych zwierząt  gospodarskich, które nie zostało podgrzane do temperatury powyżej 40 °C ani nie zostało poddane żadnej innej obróbce o równoważnym skutku.

Zgodnie z pkt. 7.2. załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 „produkty  mleczne” oznaczają produkty przetworzone, uzyskane w wyniku przetworzenia surowego mleka lub dalszego przetworzenia takich przetworzonych produktów.

Zgodnie z sekcją IX pkt 1 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 „siara” oznacza płyn wydzielany z wymion zwierząt mlecznych od 3 do 5 dni po porodzie, bogaty w przeciwciała i minerały i poprzedza wytwarzanie surowego mleka.

Zgodnie z sekcją IX pkt 2 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 „produkty na bazie siary” oznaczają przetworzone produkty, wynikające z przetworzenia siary lub z dalszego przetworzenia tego rodzaju przetworzonych produktów.

Mleko surowe, siara, produkty mleczne i produkty na bazie siary powinny pochodzić z zatwierdzonych przez Komisję Europejską zakładów w państwach trzecich zgodnie z sekcją IX załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 („Section IX : raw milk, dairy products, colostrum and colostrum-based products”).

Listy krajów, z których możliwy jest przywóz do Unii mleka surowego, produktów mlecznych, siary i produktów na bazie siary

UWAGA:

dodatkowe wymaganie dotyczące przesyłek wprowadzanych do UE od dnia 3 września 2026 r.

Od dnia 3 września 2026 r. stosuje się rozporządzenie (UE) 2024/2598 z wykazem państw trzecich lub ich regionów zatwierdzonych przez KE w odniesieniu do ustanowionego w art. 118 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2019/6 zakazu stosowania niektórych przeciwdrobnoustrojowych produktów leczniczych w odniesieniu do zwierząt lub produktów pochodzenia zwierzęcego wywożonych z państw trzecich do UE.

Wykaz tych państw trzecich lub ich regionów został ustanowiony na podstawie art. 4 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (UE) 2023/905.

W załączniku do rozporządzenia (UE) 2024/2598 zatwierdzone przez KE państwa trzecie są oznaczone symbolem „X” w odniesieniu do odpowiednich gatunków zwierząt lub towarów. Natomiast symbolem „” są oznaczone państwa trzecie lub ich regiony, które do celów produkcji produktów przeznaczonych na wywóz do UE zamierzają przetwarzać wyłącznie zwierzęta lub produkty pochodzenia zwierzęcego pochodzące z UE albo z innych państw trzecich oznaczonych symbolem  „X”.

Wzory świadectw

Wzory urzędowych świadectw zdrowia na potrzeby wprowadzania na terytorium UE mleka surowego, siary, produktów mlecznych i produktów na bazie siary z państw trzecich zostały określone w następujących aktach prawnych:

Wzory świadectw określone w rozdziałach 33-38 załącznika III rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2020/2235 przeznaczone są do celów wprowadzania na terytorium UE mleka surowego, produktów mlecznych, siary i produktów na bazie siary również w przypadku, gdy Unia nie jest ostatecznym miejscem przeznaczenia takich produktów, czyli w przypadku tranzytu przez UE przesyłek pochodzących z państw trzecich i przeznaczonych do państw trzecich (tranzyt zewnętrzny). W przypadku tranzytu przesyłka musi spełniać określone w prawie UE wymagania w zakresie zdrowia zwierząt, a zakłady pochodzenia w państwach trzecich nie muszą być zatwierdzone przez Komisję Europejską. Więcej informacji na temat tranzytu przeczytasz tutaj.

 

Ogólne informacje o zasadach przywozu żywności pochodzenia zwierzęcego oraz dostęp do publikowanych przez Komisję Europejską list zakładów uprawnionych do wprowadzania produktów na terytorium Unii Europejskiej można uzyskać tutaj.

Fundusze Europejskie. Unia Europejska