Od 15 września do 4 listopada 2020 r., w trybie zdalnym, odbywał się audyt Komisji Europejskiej dotyczący polskiego systemu kontroli urzędowych w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz oceny zgodności z normami UE w odniesieniu do wędzonych produktów rybołówstwa.
Celem audytu było sprawdzenie sposobu postępowania władz właściwych i zgodności z unijnymi wymaganiami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności, ustalenie czy wędzone produkty rybołówstwa są zgodne z wymaganiami mikrobiologicznymi i jakie działania są podejmowane w przypadku stwierdzenia niezgodności, również w przypadku stwierdzenia niezgodności w odniesieniu do poziomu listeria monocytogenes i związanych z tym powiadomień RASFF dotyczących produktów pochodzących z Polski.
4 listopada odbyło się spotkanie zamykające ww. audyt Komisji Europejskiej. Wzięła w nim udział Katarzyna Piskorz, Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii. Podczas spotkania podsumowano przebieg audytu, przekazano wstępne ustalenia i wątpliwości audytorów.
W ciągu 20 dni roboczych powstanie wstępny raport z audytu, strona polska będzie miała możliwość odpowiedzi na zalecenia Komisji oraz zgłoszenie ewentualnych uwag do treści raportu. Raport końcowy zostanie opublikowany na stronach internetowych Komisji.
Spotkanie zamykające audyt Komisji Europejskiej dotyczący wędzonych produktów rybołówstwa