W wyniku prowadzonych negocjacji został uzgodniony wzór świadectwa dla gołębi przemieszczanych na zawody i wystawy z Polski do Republiki Serbii.
W związku z pozytywną oceną sytuacji epizootycznej w zakresie grypy ptaków (HPAI) rosyjska służba weterynaryjna zniosła zakaz eksportu mięsa drobiowego, produktów drobiowych oraz pasz dla drobiu z Polski. Mimo to na eksport mięsa drobiowego nadal obowiązuje embargo polityczne.
W związku z uzyskaniem przez Polskę statusu kraju o znikomym ryzyku wystąpienia BSE białoruska służba weterynaryjna zezwoliła na wwóz na terytorium Białorusi bydła hodowlanego i użytkowego oraz nasienia buhajów i zatwierdziła opracowane przez Główny Inspektorat Weterynarii wzory świadectw, które będą towarzyszyć wysyłkom.
W dniu 6 sierpnia 2018 r. służby weterynaryjne RPA poinformowały o ponownym otwarciu rynku południowoafrykańskiego dla drobiu, mięsa drobiowego i produktów drobiowych z Polski.
W wyniku negocjacji przeprowadzonych ze stroną egipską, ustalony bilateralnie wzór Świadectwa zdrowia dla świeżego mięsa bez kości, wyrobów i produktów mięsnych z trzody chlewnej przeznaczonych do eksportu do Arabskiej Republiki Egiptu został rozszerzony o produkty mięsne przetworzone termicznie.
Służby weterynaryjne Polski i Kosowa uzgodniły wzór świadectwa dla mięsa drobiowego (POU) przeznaczonego do wysyłki do Republiki Kosowa.
Od dnia 1 sierpnia 2018 r. ulegają zmianie godziny pracy Granicznego Inspektoratu Weterynarii w Dorohusku
W dniu 3 lipca 2018 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski i chiński Minister Generalnej Administracji Celnej (GACC) Ni Yufeng podpisali protokół ustalający warunki eksportu mięsa drobiowego i jadalnych ubocznych produktów mięsnych z Polski do Chin. Jest to znaczący krok w kierunku otwarcia rynku chińskiego dla polskich zakładów drobiarskich. W celu finalizacji procedury konieczne jest jeszcze uzgodnienie
Od dnia 1 lipca 2018r ulegają skróceniu godziny pracy Granicznego Inspektoratu Weterynarii w Dorohusku.
Zniesienie przez Kazachstan zakazu wwozu z Polski wieprzowiny, produktów wieprzowych, żywych świń oraz pasz pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, z wyjątkiem województw warmińsko-mazurskiego, podlaskiego, mazowieckiego i lubelskiego