Mity na temat żywności: antybiotyki, hormony, jakość mięsa z hodowli przemysłowej. Pełno ich funkcjonuje w świadomości konsumenckiej. I te tematy dotyczące żywności zostały poruszone w reportażu Marcina Napiórkowskiego, Katarzyny Szyngiery i Mirosława Wlekłego opublikowanym na łamach lutowej edycji Magazyny Pismo. W tekście znajdziemy m.in. wypowiedź Katarzyny Piskorz, Zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii. Katarzyna Piskorz podkreśliła, że stosowanie hormonów wzrostu jest zakazane a efektywność produkcji np. kurczaków, wynika z selekcji i rozwijania odpowiednich genotypów u drobiu. Podobnie, stosowanie antybiotyków jest uwarunkowane ścisłymi wskazaniami lekarza weterynarii wynikającymi z leczenia nie zaś profilaktycznego podawania antybiotyków zwierzętom hodowlanym.
Całość tekstu dostępna jest pod linkiem https://magazynpismo.pl/zywnosc-ekologiczna-jedzenie-warzywa/ lub w wydaniu papierowym Magazynu Pismo.