W dniach 21-24 listopada 2017 r. w Polsce przebywali audytorzy chilijskiego urzędu Servicio Agrícola y Ganadero (SAG), którzy mieli za zadanie ocenić system produkcji mięsa wołowego w UE pod kątem zapewnienia bezpieczeństwa żywności w zakresie występowania gąbczastej encefalopatii bydła (BSE).
Podczas pobytu w Polsce audytorzy odwiedzili GIW, PIWet-PIB, powiatowy inspektorat weterynarii oraz zakład uboju i rozbioru mięsa wołowego.
Po wyjeździe z Polski audytorzy udali się do Irlandii, gdzie odbędzie się druga część wizyty. Pozytywne wyniki audytu w obu krajach pozwolą na otwarcie rynku chilijskiego dla mięsa wołowego z Polski, Irlandii oraz Hiszpanii.
Zgodnie ze wstępnymi informacjami przekazanymi podczas spotkania w GIW w dniu 24 listopada 2017 r., audytorzy są zadowoleni z implementacji przepisów UE w nadzorze nad produkcją mięsa wołowego w Polsce.