W dniu 24 czerwca 2024 r. wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Jacek Czerniak uczestniczył w delegacji towarzyszącej prezydentowi RP Andrzejowi Dudzie w rozmowach plenarnych z przewodniczącym Chińskiej Republiki Ludowej Xi Jinpingiem w Pekinie. Ważnym elementem spotkania było podpisanie, w obecności głów państw, dokumentów regulujących współpracę pomiędzy Polską i Chinami w zakresie dostępu polskiej żywności do rynku chińskiego.
Wiceminister Czerniak podpisał, w imieniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, memorandum o porozumieniu w sprawie planu pracy w zakresie wyznaczania stref i regionalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), jak również protokół dot. warunków eksportu do ChRL dzikich produktów wodnych.
Na podstawie podpisanych dokumentów:
- zniesiony został zakaz eksportu towarów drobiowych z Polski do Chin nałożony w styczniu 2020 r. z powodu wystąpienia ognisk HPAI (obwieszczenie Generalnej Administracji Celnej ChRL nr 71/2024); rozpoczął się proces rejestracji zakładów mięsa drobiowego zainteresowanych eksportem do ChRL;
- do końca 2024 r. wypracowany zostanie finalny dokument w sprawie uznania przez władze chińskie regionalizacji w zakresie grypy ptaków (regionalizacja zagwarantuje nieprzerwany przebieg eksportu mięsa drobiowego z regionów wolnych od tej choroby);
- zrealizowane zostaną niezbędne procedury techniczne konieczne do rozpoczęcia wysyłek nowych gatunków dziko żyjących produktów rybołówstwa na rynek chiński.
Źródło: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/polska-zywnosc-na-chinskim-rynku--podpisanie-nowych-dokumentow-podczas-wizyty-w-chinach