W dniach 24 września - 22 października 2020 roku, w trybie zdalnym, odbywa się przekrojowy audyt Komisji Europejskiej dotyczący polskiego systemu kontroli urzędowych w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz, zdrowia zwierząt, dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i jakości żywności oraz oceny zgodności z normami UE. Celem audytu jest podsumowanie postępów Polski w realizacji zaleceń Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności. Audyt stanowi przegląd audytów przeprowadzonych w Polsce w latach 2012-2018 przez Komisję Europejską.
Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności Komisji Europejskiej pracuje nad zapewnieniem skutecznych systemów kontroli bezpieczeństwa żywności i pasz, zdrowia zwierząt, dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i jakości żywności oraz nad oceną zgodności z normami UE. Czyni to głównie poprzez przeprowadzanie audytów w państwach członkowskich i krajach spoza UE. Zaleca państwom członkowskim, aby usuwały wszelkie niedociągnięcia ujawnione podczas audytów. Państwa członkowskie są proszone o przedstawienie planów działań dotyczących sposobu, w jaki zamierzają zaradzić tym niedociągnięciom, ponieważ prawo unijne nakłada na państwa członkowskie obowiązek podjęcia odpowiednich działań następczych w świetle zaleceń wynikających z kontroli UE.