Zespół Zarządzania Kryzysowego MRiRW, koordynujący działania zabezpieczające przed transmisją wirusa pryszczycy na terytorium RP - najważniejsze informacje.
- W Polsce nie odnotowano żadnego ogniska pryszczycy, a wszystkie podejrzenia sprawdzane są przez służby na bieżąco. Sytuacja epidemiologiczna Słowacji i Węgier nie uległa zmianie.
- W tradycyjnym okresie przedświątecznych kumulacji zakupowych, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Weterynaryjna oraz Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych prowadzą intensywne kontrole żywności w sklepach, na placach handlowych i targowiskach.
W ramach działań kontrolnych prowadzone są kontrole mięsa, które obejmują znakowanie i identyfikację kraju pochodzenia oraz mleka pozyskiwanego od zwierząt parzystokopytnych (w szczególności bydła, owiec i kóz) ze szczególnym uwzględnieniem krajów, na których terytorium potwierdzono ogniska pryszczycy (Słowacja, Węgry).
- Główny Lekarz Weterynarii, Główny Inspektor Sanitarny oraz Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydali specjalne oświadczenie, w którym potwierdzają: w Polsce od ponad 50 lat nie ma ognisk pryszczycy, a mięso i produkty mięsne pochodzące z legalnych źródeł są bezpieczne i kontrolowane przez organy urzędowej kontroli żywności. Do kampanii „kupuj polskie produkty” należałoby dziś dodać priorytetowe hasło „bezpieczne produkty”.
- Mając na uwadze wspólnie prowadzoną prewencję apelujemy również do konsumentów - żywność należy nabywać wyłącznie ze sprawdzonych źródeł! Należy zachować szczególną ostrożność wobec przypadkowych miejsc sprzedaży i produktów o znacznie obniżonej cenie lub nieznanym pochodzeniu. Zrezygnujmy z zakupu także w sytuacji, kiedy stan higieniczny punktu sprzedaży oraz wygląd produktu budzą nasze wątpliwości.
- Pochodzenie ma znaczenie! Należy pamiętać, że do rozprzestrzeniania wirusów może dochodzić także przez nielegalną dystrybucję produktów niewiadomego pochodzenia, dlatego jeśli sprzedawca nie potrafi odpowiedzieć na pytanie dotyczące źródła i miejsca pochodzenia oferowanej żywności (mleko, jaja, mięso) - zrezygnujmy z zakupu.
- Jeśli podejrzewamy nielegalne/niesprecyzowane źródło pochodzenia towarów, niezwłocznie poinformujmy o naszych wątpliwościach właściwe miejscowo organy Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Przypominamy, wszystkie dotychczasowe komunikaty sztabu kryzysowego MRiRW dostępne są na stronie https://www.gov.pl/web/rolnictwo/pryszczyca