Główny Inspektorat Weterynarii
https://wetgiw.gov.pl/main/aktualnosci/Pryszczyca-aktualizacja-komunikatu-MRiRW-na-15-kwietnia-2025-r/idn:2839
Drukuj grafikę : tak / nie

Pryszczyca - aktualizacja komunikatu MRiRW na 15 kwietnia 2025 r.

Pryszczyca - aktualizacja komunikatu MRiRW na 15 kwietnia 2025 r.

Komunikaty 2025-04-16

Zespół Zarządzania Kryzysowego MRiRW, koordynujący działania zabezpieczające przed transmisją wirusa pryszczycy na terytorium RP - najważniejsze informacje.

  1. W Polsce nie odnotowano żadnego ogniska pryszczycy, a wszystkie podejrzenia sprawdzane są przez służby na bieżąco. Sytuacja epidemiologiczna Słowacji i Węgier nie uległa zmianie.
  2. W tradycyjnym okresie przedświątecznych kumulacji zakupowych, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Weterynaryjna oraz Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych prowadzą intensywne kontrole żywności w sklepach, na placach handlowych i targowiskach.
    W ramach działań kontrolnych prowadzone są kontrole mięsa, które obejmują znakowanie i identyfikację kraju pochodzenia oraz mleka pozyskiwanego od zwierząt parzystokopytnych (w szczególności bydła, owiec i kóz) ze szczególnym uwzględnieniem krajów, na których terytorium potwierdzono ogniska pryszczycy (Słowacja, Węgry).
  3. Główny Lekarz Weterynarii, Główny Inspektor Sanitarny oraz Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydali specjalne oświadczenie, w którym potwierdzają: w Polsce od ponad 50 lat nie ma ognisk pryszczycy, a mięso i produkty mięsne pochodzące z legalnych źródeł są bezpieczne i kontrolowane przez organy urzędowej kontroli żywności. Do kampanii „kupuj polskie produkty” należałoby dziś dodać priorytetowe hasło „bezpieczne produkty”.
  4. Mając na uwadze wspólnie prowadzoną prewencję apelujemy również do konsumentów - żywność należy nabywać wyłącznie ze sprawdzonych źródeł! Należy zachować szczególną ostrożność wobec przypadkowych miejsc sprzedaży i produktów o znacznie obniżonej cenie lub nieznanym pochodzeniu. Zrezygnujmy z zakupu także w sytuacji, kiedy stan higieniczny punktu sprzedaży oraz wygląd produktu budzą nasze wątpliwości.
  5. Pochodzenie ma znaczenie! Należy pamiętać, że do rozprzestrzeniania wirusów może dochodzić także przez nielegalną dystrybucję produktów niewiadomego pochodzenia, dlatego jeśli sprzedawca nie potrafi odpowiedzieć na pytanie dotyczące źródła i miejsca pochodzenia oferowanej żywności (mleko, jaja, mięso) - zrezygnujmy z zakupu.
  6. Jeśli podejrzewamy nielegalne/niesprecyzowane źródło pochodzenia towarów, niezwłocznie poinformujmy o naszych wątpliwościach właściwe miejscowo organy Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Przypominamy, wszystkie dotychczasowe komunikaty sztabu kryzysowego MRiRW dostępne są na stronie https://www.gov.pl/web/rolnictwo/pryszczyca

Fundusze Europejskie. Unia Europejska