Podczas tegorocznych targów FHA-Food & Beverage (FHA) w Singapurze polski resort rolnictwa i rozwoju wsi reprezentował sekretarz stanu Stefan Krajewski. Wydarzenie było okazją do rozmowy z przedstawicielami singapurskiej administracji o możliwości zwiększenia eksportu polskich produktów rolno-spożywczych do tego kraju, w szczególności otwarcia singapurskiego rynku dla polskiego mięsa wołowego. Wiceministrowi Krajewskiemu towarzyszyli Główny Lekarz Weterynarii Krzysztof Jażdżewski oraz dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Henryk Smolarz.
Na polskim stoisku narodowym 18 firm sektora spożywczego prezentowało swoje produkty, takie jak wyroby mięsne i zbożowe, cukiernicze, przetwory owocowe i warzywne, miody, napoje czy produkty ekologiczne. Polskie stoisko na targach FHA przygotował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Singapurscy odbiorcy mogli również zapoznać się z polską ofertą eksportową na stoisku Krajowej Izby Gospodarczej - Centrum Promocji, w ramach programu promocyjnego „Smak Europy”.
Podczas wizyty na targach sekretarz stanu Stefan Krajewski spotkał się z polskimi wystawcami oraz dystrybutorami polskiej żywności w Singapurze. Uczestniczył również w sesji networkingowej z udziałem delegacji krajów Europy Środkowo-Wschodniej.
Wiceminister Stefan Krajewski spotkał się z dr Tan Lee Kim, dyrektorem generalnym Singapurskiej Agencji Żywności. Efektem rozmów jest otwarcie rynku singapurskiego dla mięsa wołowego z Polski. Podczas spotkania uzgodniono również brzmienie świadectwa zdrowia, które będzie towarzyszyć wysyłkom polskiej wołowiny do Singapuru.
Ta decyzja doskonale wpisuje się w obchody 55. rocznicy nawiązania relacji dyplomatycznych między Polską a Singapurem.
Więcej informacji na temat wydarzenia znajduje się na stronie internetowej MRiRW pod adresem: Singapur: singapurski rynek otwarty dla polskiego mięsa wołowego - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Portal Gov.pl (www.gov.pl)
Singapur: singapurski rynek otwarty dla polskiego mięsa wołowego
Źródło: MRiRW