W dniu 15 kwietnia br. rozpoczął się w Polsce audyt właściwych władz brytyjskich w zakresie dotyczącym zwalczania Salmonelli w mięsie drobiowym i produktach z mięsa drobiowego. Podczas spotkania otwierającego audyt stronie polskiej przewodniczył Główny Lekarz Weterynarii Krzysztof Jażdżewski.
W spotkaniu wzięli udział również przedstawiciele Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz w formule zdalnej przedstawiciele wybranych wojewódzkich i powiatowych inspektoratów weterynarii, PIW-PIB w Puławach. Ze strony brytyjskiej w spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele urzędów właściwych: DEFRA, FSA i APHA oraz Ambasady Brytyjskiej. Celem audytu jest ocena systemów weterynaryjnej kontroli zdrowia publicznego Unii Europejskiej (UE) oraz realizacji i skuteczności tej kontroli, ze szczególnym uwzględnieniem wdrażania kontroli Salmonelli w Polsce w odniesieniu do produkcji mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego. Audyt potrwa do 26 kwietnia 2024 roku.