Od 25 maja do 8 lipca br. odbywał się audyt zdalny właściwych służb amerykańskich (FSIS) dotyczący oceny
systemu nadzoru nad produkcją mięsa wieprzowego eksportowanego na rynek USA. Podczas audytu strona
amerykańska koncentrowała się na badaniu systemu nadzoru nad trzema wybranymi zakładami (PIW Kutno, PIW
Szczecin, PIW Dębica) oraz laboratoriami (PIW-et Puławy i ZHW Warszawa). W trakcie audytu FSIS przeprowadzał
rozmowy z urzędnikami i analizował zapisy w dokumentacji związanej z nadzorem. Po audycie strona
amerykańska sporządzi raport, który przedstawi stronie polskiej.
Audyt służby FSIS ma charakter rutynowy. Jego celem jest przeprowadzenie oceny systemu nadzoru konieczne
do utrzymania decyzji o równoważności systemów, jednakże po raz pierwszy był on przeprowadzany w formie
zdalnej z uwagi na restrykcje w podróżowaniu związane z występowaniem Covid-19.