Szkolenie zostało zorganizowane przez Granicznego Lekarza Weterynarii w Szczecinie we współpracy z Głównym Inspektoratem Weterynarii. Wykłady i zajęcia praktyczne prowadzili eksperci m.in. z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie oraz pracownicy Inspekcji Weterynaryjnej. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z tematyką dotyczącą bezpieczeństwa żywności w kontekście produktów rybołówstwa, w tym zastosowania metod molekularnych w wykrywaniu zafałszowań oraz z diagnostyce chorób wirusowych. Zapoznali się także z aktualnymi informacjami dotyczącymi trendów w rybołówstwie na świecie. Tematy zgłoszone przez uczestników, takie jak kontrola urzędowa w tranzycie, reimporcie oraz kontrola produktów złożonych były przedmiotem szczegółowych prezentacji i dyskusji. Z uwagi na trwający konflikt zbrojny wywołany napaścią rosyjską na Ukrainę, temat działań hybrydowych Rosji i Białorusi został przedstawiony przez analityczkę Polskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych. Dodatkowo uczestnicy mieli okazję wymienić miedzy sobą doświadczenia zdobyte podczas pracy w granicznych inspektoratach weterynarii na polskim odcinku granicy zewnętrznej UE.