W ramach ochrony zdrowia zwierząt i bezpieczeństwa żywności w Polsce na zewnętrznej granicy Unii Europejskiej Inspekcja Weterynaryjna prowadzi kontrole żywności pochodzenia zwierzęcego, ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, pasz przywożonych z państw trzecich. Kontrole te obejmują m.in. ocenę organoleptyczną wytypowanych partii pasz oraz pobranie próbek do badań laboratoryjnych.
Ostatnie pożegnanie prof. dr hab. Jana Franciszka Żmudzińskiego
W dniu 24 czerwca 2024 r. wspólną decyzją Generalnej Administracji Celnej i Ministerstwa Rolnictwa i Obszarów Wiejskich ChRL (obwieszczenie nr 71/2024) został zniesiony zakaz eksportu towarów drobiowych z Polski do Chin nałożony w styczniu 2020 r. z powodu wystąpienia na terytorium kraju przypadku grypy ptaków (obwieszczenie nr 11/2020).
Narada z wojewódzkimi inspektorami weterynarii ds. bezpieczeństwa żywności.
Spotkanie podsumowujące audyt zakładów wołowych, drobiowych i jajczarskich prowadzony przez władze Izraela.
Spotkanie członków Rady ds. Laboratoriów z przedstawicielami Polskiego Centrum Akredytacji
Wznowienie z dniem 17 czerwca br. możliwości eksportu drobiu i mięsa drobiowego na rynek RPA
Generalna Administracja Celna ChRL (GACC) opublikowała na swojej stronie internetowej listę pięciu polskich producentów karmy dla zwierząt domowych uprawnionych do eksportu tego asortymentu z Polski do Chin.
W dniach 27 maja - 12 czerwca 2024 r. odbywał się w Polsce audyt Komisji Europejskiej dotyczący nadzoru nadprodukcją produktów rybołówstwa.
Narada z pracownikami wojewódzkich inspektoratów weterynarii z zespołów ds. zdrowia i ochrony zwierząt.