W dniu 6 września br. Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Ciecióra oraz Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk, uczestniczyli w panelu dyskusyjnym pt. „Żywność Polska jako produkt najwyższej jakości” podczas XXXII Forum Ekonomicznego w Karpaczu.
W czasie debaty omawiano znaczenie polskiego rolnictwa jako producenta wysokiej jakości żywności na rynku międzynarodowym. Przedstawiono, że w 2022 roku eksport produktów rolno-spożywczych wzrósł o 26,7%, osiągając wartość 47,6 mld EUR. W szczególności uznanie konsumentów w ostatnich latach zdobyły mięso drobiowe, produkty mleczne oraz mięso wołowe. W trakcie panelu eksperci rozważyli walory polskich produktów oraz konieczność wspierania rozwoju obszarów wiejskich w sektorze rolno-spożywczym, analizując wpływ na jakość i produkcję żywności. W dyskusji podkreślono również wpływ stosowanie strategii „od pola do stołu” na decyzje zakupowe konsumentów.