Główny Inspektorat Weterynarii
https://wetgiw.gov.pl/main/aktualnosci/Zakonczenie-audytu-Komisji-Europejskiej-dotyczacego-nadzoru-nad-produkcja-produktow-rybolowstwa/idn:2542
Drukuj grafikę : tak / nie

Zakończenie audytu Komisji Europejskiej dotyczącego nadzoru nad produkcją produktów rybołówstwa

Zakończenie audytu Komisji Europejskiej dotyczącego nadzoru nad produkcją produktów rybołówstwa

Aktualności 2024-06-18

Zakończenie audytu KE

W dniach 27 maja-12 czerwca 2024 r. odbywał się w Polsce audyt Komisji Europejskiej mający na celu ocenę istniejących systemów kontroli bezpieczeństwa żywności regulujących produkcję i wprowadzanie do obrotu produktów rybołówstwa.

Zakończenie audytu KE

Audyt został przeprowadzony w modelu hybrydowym. Część zdalna odbyła się w formie wideokonferencji w dniach 27-29 maja, część na miejscu - w dniach od 3 do 7 czerwca. Spotkanie zamykające w formule on-line, w którym udział wziął Główny Lekarz Weterynarii Krzysztof Jażdżewski, miało miejsce 12 czerwca. Podczas spotkania audytorzy przedstawili wstępne ustalenia.
Ogólnym celem audytu była ocena, czy organizacja i działanie systemów kontroli urzędowej wdrożonych przez właściwy organ spełnia wymogi odpowiedniego prawa UE oraz w jakim stopniu prawidłowe wdrożenie odpowiednich przepisów prawa żywnościowego dot. produktów rybołówstwa jest skutecznie egzekwowane.

Zakończenie audytu KE

Ponadto w ramach audytu została oceniona realizacja i skuteczność działań podjętych w odpowiedzi na zalecenia zawarte w raporcie z poprzedniego audytu przeprowadzonego w 2020 r. (nr ref. DG(SANTE) 2020-6919) w celu oceny kontroli urzędowych w zakresie łańcucha produkcyjnego wędzonych produktów rybołówstwa.

Zakończenie audytu KE

Po zakończeniu audytu właściwy organ centralny otrzyma kopię projektu sprawozdania w celu zgłoszenia uwag i odpowiedzi, a następnie raport końcowy, który opublikowany zostanie na stronie internetowej Komisji Europejskiej.

Fundusze Europejskie. Unia Europejska