Życzenia Wielkanocne Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztofa Jażdżewskiego oraz pracowników GIW.
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski wręczył dziś Krzysztofowi Jażdżewskiemu akt powołania na stanowisko Głównego Lekarza Weterynarii.
W dniu 26 marca br. w siedzibie Głównego Inspektoratu Weterynarii odbyła się narada z Wojewódzkimi Lekarzami Weterynarii. W spotkaniu uczestniczyli m.in. Sekretarz Stanu w MRiRW Jacek Czerniak, dyrektor Departamentu bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii w MRiRW Wojciech Wojtyra, GLW Paweł Niemczuk, Zastępcy GLW Krzysztof Jażdżewski oraz Paweł Meyer, oraz Wojewódzcy Lekarze Weterynarii.
Wybierając PRODUKT POLSKI masz pewność, że został on wytworzony na bazie polskich surowców. Producencie sprawdź, czy możesz korzystać z oznaczenia PRODUKT POLSKI.
Zachęcamy do zgłaszania uwag do rozporządzenia Prawo o zdrowiu zwierząt (AHL). Ocenę prowadzi Komisja Europejska, a uwagi mogą zgłaszać m.in. stowarzyszenia branżowe i producentów, lekarze weterynarii oraz organizacje pozarządowe. Komisja przyjmuje opinie do 3 kwietnia 2024 r.
W dniu 22 marca 2024 r. odbyła się inspekcja zdalna władz chińskich w kolejnym zakładzie mięsa wołowego ubiegającego się o uzyskanie zatwierdzenia do eksportu na rynek chiński.
Inspekcja Weterynaryjna przeprowadza kontrole urzędowe pasz pochodzenia roślinnego przywożonych do UE z krajów trzecich. Od 1 stycznia do 21 marca 2024 roku kontrola organoleptyczna przeprowadzona w odniesieniu do 171 wytypowanych przesyłek zakończyła się wynikiem niezadowalającym w 19 przypadkach.
W związku ze stwierdzeniem obecności skażenia mikrobiologicznego (Salmonella typhimurium i enteritidis) w przesyłce mięsa drobiowego skontrolowanego przez Inspekcję Weterynaryjną na granicy polsko-ukraińskiej w ramach krajowego planu monitoringu żywności z krajów trzecich , Komisja Europejska na wniosek Polski wdrożyła unijną procedurę kontroli wzmożonej odnośnie zakładu pochodzenia towaru
W dniu 13 marca 2024 r. odbyła się kontrola online władz chińskich w zakładzie mięsa wołowego ubiegającego się o uzyskanie zatwierdzenia do eksportu na rynek chiński.
O strategii rozwoju branży mięsnej, zagrożeniach, wyzwaniach i potrzebnych zmianach rozmawiali w dniu 13 marca br. z przedstawicielami branży Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski oraz Sekretarz Stanu Jacek Czerniak. W spotkaniu uczestniczył także Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski.