Główny Inspektorat Weterynarii
https://wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Komunikat-nr-3-Glownego-Lekarza-Weterynarii-w-sprawie-przypadkow-zatruc-bakteriami-Salmonella-enteritidis-w-niektorych-panstwach-czlonkowskich-Unii-Europejskiej/idn:207
Drukuj grafikÄ™ : tak / nie

Komunikat nr 3 Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie przypadków zatruć bakteriami Salmonella enteritidis w niektórych państwach członkowskich Unii Europejskiej

Komunikat nr 3 Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie przypadków zatruć bakteriami Salmonella enteritidis w niektórych państwach członkowskich Unii Europejskiej

Komunikaty 2016-11-02

NawiÄ…zujÄ…c do wczeÅ›niejszych komunikatów z dnia 21/10/2016 r. oraz 27/10/2016 r.,  GÅ‚ówny Lekarz Weterynarii informuje, iż w oparciu o informacje umieszczone w unijnym systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywnoÅ›ci i paszach – Rasff, oraz w oparciu o przeprowadzone przez InspekcjÄ™ WeterynaryjnÄ… dochodzenie, w tym szereg badaÅ„ laboratoryjnych w fermach producenta zakwestionowanych w powiadomieniu jaj, wydano kolejnÄ… decyzjÄ™ administracyjnÄ… nakazujÄ…cÄ… wycofanie z obrotu jaj konsumpcyjnych bÄ™dÄ…cych w terminie przydatnoÅ›ci do spożycia oznakowanych numerami 3PL30221320.

W związku z powyższym, jaja objęte procedurą wycofania z rynku oznakowane są numerami:

3PL30221321; 3PL30221304 oraz 3PL30221320

Decyzja o wycofaniu wszystkich partii jaj znajdujÄ…cych siÄ™ w obrocie w terminie przydatnoÅ›ci do spożycia, jest spowodowana obecnoÅ›ciÄ… bakterii Salmonela enteritidis w trzech stadach kur niosek. Kroki podjÄ™te przez organy Inspekcji Weterynaryjnej sÄ… zgodne z obowiÄ…zujÄ…cymi przepisami i procedurami oraz podyktowane sÄ… zapewnieniem ochrony zdrowia konsumentów i bezpieczeÅ„stwa
oraz jakoÅ›ci produktów spożywczych.

GÅ‚ówny Lekarz Weterynarii przypomina, że obróbka termiczna jaj (gotowanie, pieczenie w innym produkcie ) gwarantuje unieszkodliwienie bakterii Salmonella.

Fundusze Europejskie. Unia Europejska