Główny Inspektorat Weterynarii
https://wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/pryszczyca-najczesciej-zadawane-pytania
Drukuj grafikę : tak / nie

Pryszczyca - najczęściej zadawane pytania (FAQ)

1. Pryszczyca, co to za choroba? 

Pryszczyca (Foot and mouth disease - FMD) to zakaźna i wysoce zaraźliwa choroba wirusowa zwierząt parzystokopytnych domowych oraz wolno żyjących (dzikich). Jest to choroba podlegająca obowiązkowi zgłaszania oraz zwalczania.   

2. Co wywołuje pryszczycę? 

Chorobę wywołuje wirus zaliczany do rodziny Picornaviridae, z rodzaju Aphthovirus. Wirus pryszczycy (FMDV) jest szeroko rozpowszechniony niemal na całym świecie.  

3. Jakie zwierzęta są wrażliwe na zakażenie? 

Na zakażenie wrażliwe są głównie zwierzęta gospodarskie parzystokopytne: bydło, świnie, owce i kozy a także lamy i alpaki. Z wolno żyjących (dzikich) zwierząt wrażliwe na zakażenie są m.in.: jelenie, sarny, łosie, żubry, bizony, bawoły oraz dziki. 

4. Jak przenosi się pryszczyca?

Zwierzęta zainfekowane wydalają wirus z wydychanym powietrzem, wydzielinami oraz wydalinami (może to nastąpić na około 4 dni przed zauważalnymi objawami klinicznymi).   
Źródłami zakażenia są:   

5. Jakie są objawy kliniczne pryszczycy? 

6. Czy wirus pryszczycy jest niebezpieczny dla ludzi? 

Wirus pryszczycy nie jest niebezpieczny dla ludzi. Zachorowania na pryszczycę u ludzi są sporadyczne. Nawet podczas wybuchu pryszczycy w Wielkiej Brytanii w 2001 r., kiedy odnotowano ponad 2000 ognisk u zwierząt gospodarskich, nie zgłoszono żadnych przypadków zachorowań u ludzi.    

7. Czy psy, koty i inne zwierzęta domowe mogą chorować na pryszczycę? 

Psy, koty i inne zwierzęta domowe (takie jak konie) zazwyczaj nie chorują na pryszczycę. Mogą jednak pośrednio przenosić patogen.  

 8. Jakie są skutki wystąpienia pryszczycy dla hodowców/producentów? 

W przypadku wykrycia ogniska pryszczycy konieczna jest likwidacja wszystkich zwierząt wrażliwych w gospodarstwie zakażonym.  Wystąpienie choroby prowadzi również do zablokowania eksportu i obrotu zwierzętami oraz produktami od nich pochodzącymi, co może wiązać się z poważnymi stratami ekonomicznymi zarówno dla pojedynczego rolnika jak i dla całego sektora hodowli zwierząt wrażliwych na pryszczycę. 

9. Jak mogę chronić moje zwierzęta przed pryszczycą? 

W celu ochrony stada przez wniknięciem wirusa pryszczycy należy: 

10. Czy wirus pryszczycy może być przenoszony na zwierzęta za pośrednictwem paszy?  

Zgodnie z aktualną wiedzą naukową nie można wykluczyć przeniesienia wirusa pryszczycy na zwierzęta za pośrednictwem paszy. Wiedza na temat tej drogi transmisji nie jest jednak w pełni znana i zależy od sposobu przedostania się wirusa do paszy, a także od rodzaju paszy. 

11. Czy pryszczyca może być przenoszona przez produkty pochodzenia zwierzęcego? 

Tak, wirus pryszczycy może być przenoszony przez produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, mleko, które nie zostały poddane odpowiedniej obróbce.  

12. Co robić, gdy zauważysz u swoich zwierząt parzystnokopytnych objawy mogące wskazywać na występowanie pryszczycy? 

Należy natychmiast zgłosić ten fakt najbliższemu lekarzowi weterynarii lub powiatowemu lekarzowi weterynarii (lub innemu pracownikowi powiatowego inspektoratu weterynarii) właściwemu na miejsce utrzymywania zwierząt, który oceni powagę sytuacji. 

Podejrzenie można zgłosić również do najbliższych władz samorządowych, tj. do wójta gminy, burmistrza lub prezydenta miasta.  

Do czasu uzyskania ostatecznych wyników badań laboratoryjnych: 

Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej po otrzymanym zgłoszeniu poprosi o: 

Pamiętaj! Tylko szybkie zgłoszenie podejrzenia choroby do miejscowego powiatowego lekarza weterynarii oraz udzielenie koniecznego wsparcia powiatowemu lekarzowi weterynarii pozwoli na szybkie podjęcie działań mających na celu likwidację choroby i niedopuszczenie do dalszego jej rozprzestrzenienia się. 

13. Jakie jest ryzyko pojawienia się pryszczycy w Polsce? 

Obecnie z uwagi na: 

14. Jakie działania zostaną podjęte w przypadku pojawienia się pryszczycy w Polsce? 

Wszelkie działania związane ze stwierdzeniem pryszczycy w Polsce będą podejmowane zgodnie z prawem krajowym i unijnym. 

Obecnie najważniejszymi aktami prawnymi regulującymi zwalczanie pryszczycy są: 

W przypadku stwierdzenia ogniska choroby Inspekcja Weterynaryjna wdroży m.in. następujące działania: 

15. Jak wykrywa się pryszczycę? 

W celu potwierdzenia lub wykluczenia tej choroby, należy przeprowadzić odpowiednią diagnostykę laboratoryjną.

16. Jakie produkty do dezynfekcji są skuteczne wobec wirusa pryszczycy?
 

Substancjami aktywnymi zawartymi w dopuszczonych do stosowania w Polsce produktach biobójczych o działaniu wirusobójczym o kategorii PT3 (https://www.gov.pl/web/urpl/wykaz-produktow-biobojczych2) wykazujących skuteczność wobec wirusa pryszczycy są:

17. Czy kupując obecnie mięso w Polsce, należy zachować jakieś szczególne środki ostrożności?

Świeże mięso pochodzące z wiadomego źródła tzn. wyprodukowane w zakładach podlegających nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej jest bezpieczne. Zwierzęta parzystokopytne poddawane ubojowi w rzeźni podlegają badaniu przedubojowemu, które jest przeprowadzane przez urzędowych lekarzy weterynarii. Następnie pozyskane mięso podlega badaniu poubojowemu. Mięso uznane za zdatne do spożycia jest znakowane znakiem jakości zdrowotnej w kształcie owalu. Oznakowanie takie jest gwarancją, że mięso zostało zbadane, spełnia wymagania higieniczno-weterynaryjne i może być wprowadzane na rynek.

W przypadku wystąpienia w Polsce ognisk pryszczycy u zwierząt, niezwłocznie wdrożone zostaną działania zgodnie z prawodawstwem unijnym w zakresie zwalczania chorób zakaźnych zwierząt. Przepisy te jednoznacznie określają postępowanie w odniesieniu do świeżego mięsa pozyskanego od zwierząt pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom. Zgodnie z tymi przepisami mięso musi zostać poddane jednemu z procesów obróbki zmniejszającej ryzyko rozprzestrzenienia się choroby zakaźnej.

Fundusze Europejskie. Unia Europejska