Główny Inspektorat Weterynarii
https://wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/zakazenie-alfawirusem-ryb-lososiowatych-infection-with-salmonid-alphavirus-sav
Zakażenie alfawirusem ryb łososiowatych (Infection with salmonid alphavirus - SAV)
- Czynnik etiologiczny:
- alfawirus ryb łososiowatych
- Rodzina: Togaviridae
- Rodzaj: Alphavirus
- Alfawirusy (w zależności od podtypu) powodują chorobę trzustki ryb łososiowatych (salmonid pancreas disease virus - SPDV) oraz śpiączkę (sleeping disease - SDV)
- Gatunki utrzymywane w polskich hodowlach:
- pstrąg tęczowy (Oncorhynchus mykiss)
- łosoś szlachetny (Salmo salar)
- Objawy kliniczne:
- nagła utrata apetytu na 1-2 tyg. przed obserwowanym wzrostem śmiertelności
- powolne ruchy tuż przy tafli wody
- silne osłabienie („śpiące ryby” na dnie zbiornika lub w sieciach stawnych)
- zła ogólna kondycja ciała
- Drogi rozprzestrzeniania się wirusa:
- kontakt bezpośredni
- za pośrednictwem wody
- Choroba nigdy nie zgłoszona