Główny Inspektorat Weterynarii
https://wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/zakazenie-alfawirusem-ryb-lososiowatych-infection-with-salmonid-alphavirus-sav
Drukuj grafikę : tak / nie

Zakażenie alfawirusem ryb łososiowatych (Infection with salmonid alphavirus - SAV)

  1. Czynnik etiologiczny:
    • alfawirus ryb łososiowatych
    • Rodzina: Togaviridae
    • Rodzaj: Alphavirus
    • Alfawirusy (w zależności od podtypu) powodują chorobę trzustki ryb łososiowatych (salmonid pancreas disease virus - SPDV) oraz śpiączkę (sleeping disease - SDV)
  2. Gatunki utrzymywane w polskich hodowlach:
    • pstrąg tęczowy (Oncorhynchus mykiss)
    • łosoś szlachetny (Salmo salar)
  3. Objawy kliniczne:
    • nagła utrata apetytu na 1-2 tyg. przed obserwowanym wzrostem śmiertelności
    • powolne ruchy tuż przy tafli wody
    • silne osłabienie („śpiące ryby” na dnie zbiornika lub w sieciach stawnych)
    • zła ogólna kondycja ciała
  4. Drogi rozprzestrzeniania się wirusa:
    • kontakt bezpośredni
    • za pośrednictwem wody
  5. Choroba nigdy nie zgłoszona
Fundusze Europejskie. Unia Europejska