https://wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/zwalczanie-salmonelloz-u-drobiu
Zwalczanie u drobiu serotypów Salmonella mających znaczenie dla zdrowia publicznego
Obecnie w Polsce realizowane są następujące programy zwalczania niektórych serotypów Salmonella mających znaczenie dla zdrowia publicznego:
- w stadach kur hodowlanych - od 2007 r. (podstawa prawna dostępna jest tutaj),
- w stadach kur niosek towarowych - od 2008 r. (podstawa prawna dostępna jest tutaj),
- w stadach brojlerów kurzych - od 2009 r. (podstawa prawna dostępna jest tutaj),
- w stadach indyków hodowlanych - od 2010 r. (podstawa prawna dostępna jest tutaj),
- w stadach indyków rzeźnych - od 2010 r. (podstawa prawna dostępna jest tutaj).
O programach kontroli Salmonella w innych państwach członkowskich UE można przeczytać tutaj.
Obowiązki hodowców / producentów drobiu i jaj
Przepisy rozporządzeń wprowadzających ww. programy do realizacji nakładają na hodowców / producentów drobiu i jaj m.in. obowiązek pobierania próbek z określoną częstotliwością. Badanie próbek można wykonać w:
- laboratoriach wyznaczonych przez Głównego Lekarza Weterynarii - Zakładach Higieny Weterynaryjnej (dane teleadresowe ZHW dostępne są tutaj),
- laboratoriach zatwierdzonych przez Głównego Lekarza Weterynarii w kierunku metody badawczej opisanej w zmianie do Polskiej Normy PN-EN ISO 6579:2003/A1:2007(rejestry i wykazy laboratoriów i pracowni laboratoryjnych dostępne są tutaj).
W piśmie przewodnim dołączonym do próbek kierowanych do badania laboratoryjnego hodowca / producent jest obowiązany umieścić następujące informacje:
- imię i nazwisko oraz adres posiadacza drobiu;
- numer lub oznaczenie stada oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu drobiu / gospodarstwa;
- liczbę próbek oraz rodzaj pobranego materiału;
- datę i godzinę pobrania próbek oraz wysłania ich do laboratorium;
- rodzaj zastosowanej szczepionki w stadzie drobiu oraz terminu jej podania;
- informację o stosowanych środkach przeciwdrobnoustrojowych;
- imię i nazwisko osoby pobierającej próbki.
Dokumentacja przechowywana w gospodarstwie musi zawierać następujące informacje:
- stada (liczba sztuk drobiu, wiek),
- rodzaju próbek, daty i godziny pobrania próbek,
- danych osoby pobierającej próbki,
- daty i godziny wysłania próbek do laboratorium,
- nazwy i adresu laboratorium,
- wyników badań laboratoryjnych próbek pobranych w ramach programu.
Dokumentację przechowuje się co najmniej przez 2 lata od dnia zbycia stada.
Ogólne zasady zwalczania chorób zakaźnych zwierząt, w tym obowiązki posiadacza zwierząt, działania powiatowego lekarza weterynarii oraz regulacje dotyczące zapomogi i odszkodowania ze środków budżetu państwa dostępne są tutaj.