Sekretarz stanu Michał Kołodziejczak spotkał się 27 stycznia br. z przedstawicielami sektora produkcji trzody chlewnej. To kontynuacja rozmów, które odbyły się w piątek w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Rozmowy dotyczyły aktualnej sytuacji na rynku mięsa wieprzowego oraz działań podjętych w celu zminimalizowania ryzyka wystąpienia pryszczycy w Polsce. W rozmowach uczestniczył również Główny Lekarz Weterynarii Krzysztof Jażdżewski.
- Spotykamy się dzisiaj po raz kolejny, aby wspólnie rozmawiać o aktualnej sytuacji w sektorze i zastanowić się jakie kroki podjąć, aby zapewnić wsparcie producentom trzody chlewnej - powiedział wiceminister Michał Kołodziejczak.
Obecni na spotkaniu hodowcy trzody chlewnej wyrazili swoje zaniepokojenie, związane z odbywającym się nadal transportem świń z Niemiec do Polski. Zaznaczyli również, że oczekują konkretnych deklaracji i konkretnych rozwiązań, które będą wspierać sektor produkcji trzody chlewnej.
Sekretarz stanu Michał Kołodziejczak zapowiedział, że zamierza skierować do Ministerstwa Finansów oraz Kancelarii Prezesa Rady Ministrów pisma, w których poinformuje o możliwych konsekwencjach finansowych wystąpienia pryszczycy na terenie Polski.
- Musimy podejmować działania we współpracy z innymi resortami, ponieważ konsekwencje problemu, z którym się zmagamy, dotkną nie tylko sektor rolnictwa. Tym konsekwencjom chcemy zapobiegać, ale żeby robić to skutecznie musimy działać wspólnie - podkreślił wiceminister Kołodziejczak.
Główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski zaznaczył, że Komisja Europejska 13 stycznia 2025 r. wydała decyzję nakładającą na Niemcy restrykcje zapobiegające rozprzestrzenieniu się pryszczycy poza terytorium, na którym została stwierdzona - ta decyzja obowiązuje do 11 lutego 2025 r. Przypomniał również, jakie działania do tej pory wprowadziła Polska, aby zminimalizować zawleczenie wirusa pryszczycy na teren naszego kraju:
Na zakończenie rozmów wiceminister Michał Kołodziejczak zapowiedział kolejne spotkania z przedstawicielami rynku mięsa wieprzowego.
Źródło: MRiRW
Dalsze rozmowy z przedstawicielami producentów trzody chlewnej