Ocena polskiego wniosku aplikacyjnego została przeprowadzona na podstawie obszernej dokumentacji opracowanej przez Główny Inspektorat Weterynarii oraz w oparciu o inspekcję polskich zakładów sektora mięsa drobiowego, zorganizowaną w maju 2017 r. Władze singapurskie pozytywnie oceniły polski system nadzoru nad chorobami drobiu oraz bezpieczeństwem produkcji mięsa drobiowego. Konsekwencją podjętych działań jest uznanie przez Singapur Polski za kraj, z którego eksport mrożonego mięsa drobiowego jest bezpieczny.
W celu faktycznego rozpoczęcia eksportu konieczne jest nadanie przez służby singapurskie uprawnień eksportowych polskim podmiotom oraz uzgodnienie bilateralnego świadectwa zdrowia dla mrożonego mięsa drobiowego eksportowanego do Singapuru. W pierwszej kolejności na zatwierdzenie do eksportu mogą liczyć podmioty kontrolowane przez singapurskich inspektorów w trakcie tegorocznej majowej inspekcji. W tym celu niezbędne jest przeprowadzanie działań naprawczych w polskich podmiotach zgodnie z wytycznymi wskazanymi przez Singapur, zaś dokumentacja dot. tego procesu powinna być przedłożona pod rozwagę władz singapurskich.