Badania laboratoryjne produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi, pochodzących z krajów trzecich - kwiecień 2025 r.
W kwietniu br. przebadano 66 próbki z produktów importowanych z krajów trzecich pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi w ramach planów kontroli. Poszczególne kategorie towarów, z których pobierano próbki przedstawia poniższa tabela:
|
Produkt |
Liczba próbek |
|
Jaja |
15 |
|
Lody |
2 |
|
Masło |
1 |
|
Mięso drobiowe |
4 |
|
Mięso wołowe |
1 |
|
Miód |
11 |
|
Mleko i serwatka w proszku, kazeina |
20 |
|
Osłonki |
1 |
|
Ryby i filety |
5 |
|
Rybne konserwy |
3 |
|
Skorupiaki |
3 |
|
Suma |
66 |
Ponadto pobrano 7 próbek jajek ze względu na kontrolę wzmożona oraz 2 próbki krewetek w ramach środków nadzwyczajnych (badanie wymagane w imporcie z określonych przez Komisję Europejską krajów).
W kwietniu br. polskie punkty kontroli granicznej przeprowadziły ok. 910 kontroli produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi objętych planami kontroli.
W dniu 17 kwietnia 2024 r. otrzymano wynik niezgodny dla pozostałości nitroimidazoli w jajach z Ukrainy.