Badania laboratoryjne produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi, pochodzących z krajów trzecich
W maju br. przebadano 39 próbek z produktów importowanych z krajów trzecich pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi w ramach planów kontroli. Poszczególne kategorie towarów, z których pobierano próbki przedstawia poniższa tabela:
| Produkt | Liczba próbek | 
| Miód | 16 | 
| Jaja konsumpcyjne | 14 | 
| Ryby i filety rybne | 5 | 
| Mleko i serwatka w proszku | 3 | 
| Konserwy rybne | 1 | 
| Suma | 39 | 
Ponadto pobrano 2 próbki krewetek ze względu na nałożoną na zakład pochodzenia kontrolę wzmożoną.
W maju br. polskie punkty kontroli granicznej przeprowadziły ok. 670 kontroli produktów pochodzenia zwierzęcego objętych planami kontroli i przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
Od dnia 1 marca br. w żadnej próbce nie otrzymano wyniku niezadowalającego.
