Konferencja prasowa na temat jakości żywności
Główny Lekarz Weterynarii, dr Bogdan Konopka wziął udział w dniu 22 sierpnia 2019 r. we wspólnej konferencji prasowej wraz z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównym Inspektorem Sanitarnym i Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Tematem konfernecji prasowej była m.in. kwestia jakości polskiej żywności.
- Polska żywność jest naszym dobrem narodowym. Chlubimy się nią, będąc słusznie przekonanymi, że ona nie tylko odpowiada naszym gustom kulinarnym i jest wpisana w nasze dziedzictwo kulturowe, ale jest niewątpliwie żywnością najwyżej jakości - zapewnił podczas konferencji prasowej minister Jan Krzysztof Ardanowski odnosząc się do wygłaszanych ostatnio przez niektórych polityków opozycji nieprawdziwych zarzutów o słabej jakości żywności w naszym kraju.
Minister zaznaczył, że w oparciu o tę wysoką jakość, polscy producenci i przetwórcy żywności budują wysoką, rozpoznawalną na całym świecie markę naszej żywności. Ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi wspiera ich w tych działaniach poszukując nowych rynków zbytu i starając się utrzymać dotychczasowe relacje handlowe, co nie jest łatwym zadaniem przy obecnej, dużej konkurencji.
- Polska żywność ma wysokie normy bezpieczeństwa. Funkcjonujący w naszym kraju system bezpieczeństwa żywności działa dobrze. Jest on akredytowany, uznany i kompatybilny z systemami wprowadzonymi w innych unijnych krajach - zaznaczył szef resortu rolnictwa i dodał, że w przypadkach incydentalnych błędów czy świadomych, nielegalnych działań producentów żywności pozwala on błyskawicznie reagować.
- Jeżeli gdziekolwiek usłyszę kłamstwo o polskiej żywności, kłamstwo na temat polskiego rolnictwa będę na nie reagował natychmiast - zaznaczył minister Ardanowski. Szef resortu rolnictwa zauważył, że przed wyborami pojawiają się osoby, które próbują wmówić społeczeństwu, że żywność jest niezdrowa.
- W ten sposób szkodzą Polsce - mówił minister i podkreślił, że pilnowanie wysokiej jakości żywności jest priorytetem w polityce rządu.
- To jest być albo nie być, jeżeli chodzi o polskie rolnictwo - powiedział Ardanowski i zaznaczył, że jeżeli z jakichś powodów zacznie słabnąć eksport naszej żywności, to problemy przełożą się natychmiast na całą gospodarkę.
Minister przypominał, że przy skali produkcji w naszym kraju, musimy eksportować ok. 80 proc. wołowiny, ok. 60 proc. mięsa drobiowego, 40 proc. mleka i jego przetworów, a także ogromną ilość przetworów owocowo-warzywnych i rzepaku.
- Skandaliczne zarzuty o niskiej jakości polskiej żywności bardzo szkodzą polskiemu rolnictwu i wprowadzają niepokój u konsumentów. Chcę ich uspokoić. Mamy znakomitą, najlepszą na świecie żywność, produkowaną pod pełną kontrolą jej bezpieczeństwa - zapewnił szef resortu rolnictwa.
W konferencji prasowej uczestniczyli także szefowie Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Główny Lekarz Weterynarii.
Zapewniali oni, że żywność jest systematycznie kontrolowana w akredytowanych laboratoriach i na sprawdzonych urządzeniach.
- Na pytanie czy mamy bezpieczną i zdrową żywność, odpowiadam jednoznacznie - tak, mamy. Cieszę się, że jestem Polakiem, że mogę kupować w polskich sklepach. Kupuję wszystko to, co jest polskie, ponieważ mam wtedy gwarancję, że to jest dobrej jakości - powiedział Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas, który jest także konsultantem w dziedzinie zdrowia publicznego.
Główny Lekarz Weterynarii Bogdan Konopka odnosząc się do zarzutów dotyczących zawartości w żywności pochodzenia zwierzęcego azotanów i azotynów poinformował, że związki te są dodatkami do żywności dozwolonymi do stosowania w Unii Europejskiej.
- Wykorzystuje się je w produktach mięsnych, rybnych, a także w serach celem zahamowania wzrostu niepożądanej mikroflory, w szczególności bakterii clostridium botulinum, która wytwarza silną toksynę - poinformował Bogdan Konopka i dodał, że Inspekcja Weterynaryjna dysponuje 13. akredytowanymi laboratoriami, w których możliwe jest wykonanie badań próbek żywności na zawartość azotynów i azotanów.
- W pierwszym półroczu br. w Zakładach Higieny Weterynaryjnej przebadanych zostało ok. 400 próbek na azotany i azotyny i nie stwierdzono wyników niezgodnych - zapewnił Główny Lekarz Weterynarii.
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Andrzej Romaniuk powiedział, że w naszym kraju jest też kontrolowana jakość handlowa żywności.
- Inspekcja konfrontuje czy to co jest napisane na etykiecie zgadza się z opisanym procesem technologicznym i składem produktu. Kontrole prowadzone są na etapie produkcyjnym, czyli u producenta - wyjaśnił Andrzej Romaniuk.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadza w roku ponad 50 tys. kontroli granicznych oraz kilkanaście tys. kontroli wewnętrznych.
Format | Nazwa pliku | Data publikacji | Rozmiar | Pobierz |
---|---|---|---|---|
mp3 |
Konferencja prasowa 22 sierpnia 2019 - zapis audio
ilość pobrań: 508
|
2019-08-23 11:50 | 28.91MB | Konferencja prasowa 22 sierpnia 2019 - zapis audio 28.91MB |