Otwarcie rynku singapurskiego na import mrożonego mięsa drobiowego z Polski
W grudniu 2017 r. władze singapurskie zatwierdziły Polskę do eksportu mięsa drobiowego. Jednakże do otwarcia rynku konieczne było zakończenie dalszych procedur.
Dopiero w dniu 20 kwietnia br. władze singapurskie zatwierdziły wzór świadectwa zdrowia dla mięsa mrożonego eksportowanego z Polski do Singapuru.
Dodatkowo, w wyniku decyzji podjętej przez służby weterynaryjne Singapuru zatwierdzenie do eksportu uzyskało 6 zakładów mięsa drobiowego, kolejne 3 podmioty sektora mięsa drobiowego będą mogły liczyć na uzyskanie uprawnień eksportowych w najbliższej przyszłości. Warunkiem zatwierdzenia tych podmiotów jest przekazanie dodatkowych informacji w związku ze złożonymi aplikacjami oraz w przypadku jednego zakładu konieczne jest dalsze uzupełnienie dokumentacji z działań naprawczych po kontroli singapurskiej w maju 2017 r.
Finalizacja procesu uzgodnień świadectwa zdrowia dla polskiego mrożonego mięsa drobiowego, eksportowanego do Singapuru oraz udzielenie zgody na eksport z 6 polskich zakładów stanowi zwieńczenie wieloletnich wysiłków polskiej administracji rządowej oraz podmiotów branży drobiarskiej.