Strona główna/Aktualności/Owady jako alternatywne źródło białka w żywieniu zwierząt

Owady jako alternatywne źródło białka w żywieniu zwierząt

Aktualności 2021-09-03

W dn. 2-3 września Pani Katarzyna Piskorz - Z-ca Głównego Lekarza Weterynarii wraz z grupą ekspertów Biura Pasz, Farmacji i Utylizacji, wzięła udział w konferencji pt. „Jakość i bezpieczeństwo alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt”. Konferencja odbyła się w Lublinie, a zorganizowana była w ramach projektu NCBR GOSPOSTRATEG „Opracowanie strategii wykorzystania alternatywnych źródeł białka owadów w żywieniu zwierząt umożliwiającej rozwój jego produkcji na terytorium RP”. Tematyka konferencji zbiegła się w czasie z wchodzącymi w życie w dniu 7.09.2021r. (rozp. 2021/1372) zmianami w zakazach żywieniowych zwierząt. Zgodnie z rozp. 2021/1372, dopuszczone będzie po spełnieniu określonych warunków karmienie  trzody chlewnej przetworzonym białkiem pochodzenia zwierzęcego (PAP) z drobiu oraz PAP-em z drobiu, trzody chlewnej - skarmianie krzyżowe. W trakcie konferencji poruszono wiele istotnych kwestii dotyczących możliwości jak najszerszego wykorzystania krajowych źródeł białka w żywieniu zwierząt.

Zdjęcie Dr. PPiskorz podczas przemówienia

do góry
Fundusze Europejskie. Unia Europejska