Polska wołowina pojawi się na czarnogórskich stołach, a przetworzone skóry pojadą do Bośni i Hercegowiny
Od 9 kwietnia br. polscy przedsiębiorcy będą mogli rozszerzyć asortyment towarów eksportowanych na rynek czarnogórski o świeże mięso wołowe, w tym mięso mielone, a od 6 kwietnia br. mają możliwość wysyłania kontrahentom bośniackim przetworzonych skór.
Odpowiednie informacje zostały już przekazane terenowym organom Inspekcji Weterynaryjnej wystawiającym świadectwa zdrowia dla towarów importowanych przez firmy z krajów spoza Unii Europejskiej.
Na uwagę zasługuje fakt, że od początku 2016 roku służby weterynaryjne Polski oraz Bośni i Hercegowiny uzgodniły już 3 nowe świadectwa zdrowia i trwają negocjacje dokumentów dla kolejnych grup towarów. Jest to efekt bardzo dobrze układającej się od wielu lat współpracy między obiema instytucjami.