Polsko-koreańskie rozmowy w Republice Korei
Najważniejszym celem wizyty sekretarza stanu Michała Kołodziejczaka 9-14 czerwca 2024 r. w Republice Korei było wsparcie polskich przedsiębiorców w ramach projektu „Mięso z Polski w Republice Korei Południowej”. Wiceministrowi towarzyszyli dyrektor generalny MRiRW Bogusław Wijatyk oraz Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Paweł Meyer.
Podczas wizyty wiceminister otworzył polskie stoisko na targach Seul Food & Hotel, odbył szereg spotkań z przedstawicielami administracji koreańskiej nt. dalszego poszerzenia dostępu do rynku koreańskiego dla polskich towarów rolno-spożywczych oraz zwiększenia eksportu żywności z Polski.
Agenda wizyty
Agenda wizyty wiceministra Kołodziejczaka objęła szereg spotkań z przedstawicielami rządu Republiki Korei, w tym:
- 11 czerwca - z Wiceministrem Handlu, Przemysłu i Energii;
- 12 czerwca - z kierownictwem Agencji Kwarantanny Zwierząt i Roślin;
- 13 czerwca - z Wiceministrem Rolnictwa, Żywności i Spraw Wsi oraz kierownictwem Ministerstwa Bezpieczeństwa Żywności i Leków (MFDS).
Tematy rozmów
Podczas wizyty wiceszefa resortu rolnictwa w Republice Korei strony omówiły następujące zagadnienia:
- rozszerzenie eksportu mięsa wieprzowego do Republiki Korei zgodnie
z respektowaniem pełnych zasad regionalizacji w zakresie afrykańskiego pomoru świń (ASF), tj. ze wszystkich zakładów zlokalizowanych na terenach wolnych od ASF; - zakończenie procedur dostępowych dla mięsa drobiowego;
- umożliwienie dostępu do koreańskiego rynku dla mięsa wołowego;
- rozszerzenie eksportu produktów mleczarskich o nowe produkty;
- perspektywy współpracy naukowej i technologicznej pomiędzy instytutami badawczymi nadzorowanymi przez MRiRW oraz zainteresowanymi podmiotami naukowymi z Republiki Korei.
Więcej informacji odnośnie ww. wydarzenia znajduje się na stronie internetowej MRiRW.
Zdjęcia (4)
Polsko-koreańskie rozmowy w Republice Korei