Rozszerzenie asortymentu produktów mleczarskich eksportowanych na rynek Kostaryki
W wyniku renegocjacji wzoru świadectwa zdrowia służby weterynaryjne Polski i Kostaryki rozszerzyły listę produktów, dla których możliwe jest uzyskanie uprawnień przez zakłady mleczarskie.
Mleko zagęszczone, skondensowane i kajmak, sery, masło, słodka śmietana i mleko UHT zostały dopisane do listy produktów, na które Polska posiada zatwierdzenie eksportowe.
Poprzednio Polska była zatwierdzona do wywozu następujących kategorii produktów: mleko w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku, serwatka w proszku demineralizowana, śmietanka w proszku, koncentrat białka mleka, koncentrat serwatki, produkty mleczne z dodatkiem tłuszczy roślinnych.
Zakłady zainteresowane eksportem na rynek kostarykański nowych kategorii produktów powinny skontaktować się z właściwymi terytorialnie powiatowymi lekarzami weterynarii w celu rozpoczęcia procedury uzyskiwania uprawnień.
Wzór renegocjowanego świadectwa zdrowia został zamieszczony na stronie internetowej GIW.