Wznowienie eksportu mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego na rynek Hongkongu
Służba weterynaryjna Hongkongu z dniem 7 października br. zniosła zakaz eksportu na tamtejszy rynek mięsa
drobiowego (tuszek, elementów i podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) z 34 polskich powiatów:
kaliski, ostrzeszowski, kępiński, ostrowski (województwo wielkopolskie), pleszewski, siedlecki, gostyniński,
żuromiński, mławski, płocki, sierpecki, ostrowski (województwo mazowieckie), ciechanowski, makowski,
piaseczyński, nowomiejski, iławski, działdowski, kętrzyński, ełcki, ostródzki, nidzicki, kartuski, kwidzyński,
lęborski, włodawski, bialski, brodnicki, wąbrzeski, sieradzki, prudnicki, krośnieński, gorlicki, pszczyński.
W związku z powyższą decyzją władz Hongkongu nie obowiązują już żadne restrykcje w eksporcie do tego
państwa nałożone z uwagi na występowanie w Polsce ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI).
Władze Hongkongu akceptują wyłącznie świeże/mrożone mięso drobiowe i produkty drobiowe, których cała
przesyłka pochodzi z drobiu utrzymywanego w strefie wolnej od grypy ptaków od momentu jego wyklucia lub
przez co najmniej ostatnie 21 dni przed wysyłką. Przesyłki jaj drobiowych przeznaczonych do spożycia przez
ludzi będą przyjmowane wyłącznie ze strefy wolnej od grypy ptaków oraz muszą być one transportowane w
nowych lub odpowiednio odkażanych opakowaniach.
Ponadto przesyłkom musi towarzyszyć bilateralnie uzgodnione Świadectwo zdrowia dla świeżego mięsa
drobiowego i jego produktów wywożonych do Hongkongu lub Świadectwo zdrowia dla jaj wywożonych do
Hongkongu, dostępne na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii w lokalizacji: Handel Import Eksport ->
Wywóz z Polski poza UE -> Żywność -> Wymagania i świadectwa poszczególnych państw trzecich oraz listy
specyficzne -> Hongkong