Zastępca GLW Katarzyna Piskorz i Wojewódzcy Inspektorzy ds. bezpieczeństwa żywności
W dniach 28 oraz 29 września 2020 roku w województwie kujawsko-pomorskim odbyła się narada wojewódzkich inspektorów ds. bezpieczeństwa żywności, w której udział wzięli przedstawiciele Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz wszystkich Wojewódzkich Inspektoratów Weterynarii. W trakcie dwudniowego spotkania zostały poruszone kwestie związane przede wszystkim z aktualną sytuacją w zakładach w odniesieniu do COVID-19. Inspektorzy skupili się także na wybranych zagadnieniach dotyczących Salmonelli w mięsie drobiowym. Omówiono wszelkie sprawy związane z kontrolami urzędowymi lekarzy weterynarii oraz planami dotyczącymi Systemu Informatycznego Inspekcji Weterynaryjnej IW-SYSTEM. Poruszono temat zmienionego „Zalecenia dla organów Inspekcji Weterynaryjnej określających sposób weryfikacji i egzekucji przepisów Federalnych Inspekcji Mięsa Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych 9 CFR oraz określających zasady zarządzania wiedzą przekazaną pracownikom Inspekcji Weterynaryjnej w ramach szkoleń kaskadowych i ustawicznych z zakresu wymagań USA z dnia 15 lipca 2020 r.” oraz projektu zmian „Wymagań dla zakładów sektora mięsa wołowego i drobiowego zatwierdzonych do eksportu na rynek Izraela lub ubiegających się o uzyskanie takich uprawnień - zaleceń dla organów Inspekcji Weterynaryjnej określających sposób weryfikacji przepisów Izraela”. Na naradzie przedstawiono podsumowanie audytu dotyczącego wędzonych produktów rybołówstwa oraz wojewódzcy inspektorzy ds. bezpieczeństwa żywności zapoznali się z funkcjonowaniem Brodnickich Zakładów Żelatyny sp. z o.o., czyli jedynego zakładu produkcji żelatyny w Polsce.
Zastępca GLW Katarzyna Piskorz i Wojewódzcy Inspektorzy ds. bezpieczeństwa żywności