Zmiany w zasadach eksportu produktów rolno-spożywczych do Chińskiej Republiki Ludowej
Zgodnie z informacją przekazaną przez Ambasadę RP w Pekinie od 1 stycznia 2022 r. wchodzą w życie nowe
chińskie przepisy dot. eksportu środków spożywczych do Chin, dotyczące rejestracji podmiotów prowadzących
produkcję/przetwórstwo eksportowanych środków spożywczych.
Według informacji przekazanych przez stronę chińską eksporterzy wybranych towarów, którzy od 1 stycznia
2017 roku prowadzili ich eksport, mogą zostać zarekomendowani do 31 października 2021 roku przez
nadzorujący organ urzędowej kontroli kraju eksportera, a ich wnioski będą rozpatrywane w pierwszej kolejności
z uniknięciem skomplikowanej procedury rejestracyjnej wynikającej z nowych przepisów.
Powyższa uproszczona procedura dotyczy producentów/przetwórców następujących kategorii produktów
wyłącznie w przypadku odnotowania ich eksportu historycznego: 1) osłonek wędliniarskich; 2) produktów
pszczelarskich, 3) jaj i ich produktów; 4) tłuszczy i olejów jadalnych; 5) pierogów i nadziewanych makaronów; 6)
jadalnych zbóż; 7) przemysłowych produktów zbożowych w proszku i słodu; 8) świeżych i liofilizowanych warzyw
i suszonych warzyw strączkowych; 9) przypraw; 10) orzechów i nasion; 11) suszonych owoców; 12) surowych
ziaren kawy i kakao; 13) dietetycznej żywności specjalnego przeznaczenia oraz 14) suplementów diety oraz
następujących produktów: 15) liście tymianku (proszek), 16) suszony groch, 17) świeży lub chłodzony groch (w
strąkach lub bez),18) nasiona czarnej porzeczki (do spożycia), 19) nasiona ogórecznika lekarskiego (do spożycia),
20) kminek zwyczajny.
Odpowiednie informacje w ww. zakresie zostały również zamieszczone na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego
https://www.gov.pl/web/gis/pilna-informacja-dla-eksporterow-zywnosci-do-chin-podlegajacychnadzorowi-organow-pis
oraz Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa: http://piorin.gov.pl/giaktualnosci/
uwaga-eksporterzy-produktow-spozywczych-do-chin,474.html.