Wybrzeże Kości Słoniowej

Informacja dla podmiotów i terenowych organów Inspekcji Weterynaryjnej dot. eksportu mięsa i produktów mięsnych do Wybrzeża Kości Słoniowej

 Zgodnie z informacjami przekazanymi przez służbę weterynaryjną Wybrzeża Kości Słoniowej (WKS) strona iworyjska nie praktykuje uzgadniania bilateralnych wzorów świadectw weterynaryjnych. W przypadku zainteresowania eksportem mięsa oraz produktów mięsnych stosowana jest uproszczona procedura wywozowa.

W świetle obowiązującej procedury eksporter musi mieć przedstawiciela - importera/dystrybutora zarejestrowanego na terytorium Wybrzeża Kości Słoniowej, który odpowiada za przygotowanie formalności importowych. Podstawowym krokiem jest uzyskanie przez importera zezwolenia na import mięsa oraz wędlin (l’agrement d’importation de viandes foraines et de produits charcutiers - IVFPC). Wspomniany dokument wystawiany jest przez Dyrekcję Służb Weterynaryjnych WKS i jest ważny przez rok od daty wystawienia. Przed wydaniem przedmiotowego dokumentu przeprowadzana jest przez Dyrekcję Służb Weterynaryjnych WKS inspekcja w chłodni lub magazynie przeznaczonym do przechowywania produktów importowanych. Jeśli inspekcja potwierdzi zgodność z wymogami strony iworyjskiej, wystawione zostaje zaświadczenie importowe (l’Attestation d’Inspection Vétérinaire - AIV). Przesyłki mięsa z Polski importowane do Wybrzeża Kości Słoniowej muszą być zaopatrzone
w świadectwo zdrowia wystawione przez powiatowego lekarza weterynarii. Ze względu na brak możliwości bilateralnego uzgadniania wzorów certyfikatów (korzystając z procedury uproszczonej) wymagane są dodatkowe oświadczenia, w tym że wzór świadectwa zdrowia jest akceptowany przez służbę właściwą Wybrzeża Kości Słoniowej oraz o odpowiedzialności za przesyłkę wysłaną na przedmiotowy rynek.

Strona iworyjska poinformowała również, że składanie wniosków o wydanie zaświadczenia importowego odbywa się dwa razy w roku: w styczniu oraz w sierpniu.

do góry
Fundusze Europejskie. Unia Europejska