Zakończenie audytu Komisji Europejskiej dotyczącego nadzoru nad produkcją produktów rybołówstwa
W dniach 27 maja-12 czerwca 2024 r. odbywał się w Polsce audyt Komisji Europejskiej mający na celu ocenę istniejących systemów kontroli bezpieczeństwa żywności regulujących produkcję i wprowadzanie do obrotu produktów rybołówstwa.
Audyt został przeprowadzony w modelu hybrydowym. Część zdalna odbyła się w formie wideokonferencji w dniach 27-29 maja, część na miejscu - w dniach od 3 do 7 czerwca. Spotkanie zamykające w formule on-line, w którym udział wziął Główny Lekarz Weterynarii Krzysztof Jażdżewski, miało miejsce 12 czerwca. Podczas spotkania audytorzy przedstawili wstępne ustalenia.
Ogólnym celem audytu była ocena, czy organizacja i działanie systemów kontroli urzędowej wdrożonych przez właściwy organ spełnia wymogi odpowiedniego prawa UE oraz w jakim stopniu prawidłowe wdrożenie odpowiednich przepisów prawa żywnościowego dot. produktów rybołówstwa jest skutecznie egzekwowane.
Ponadto w ramach audytu została oceniona realizacja i skuteczność działań podjętych w odpowiedzi na zalecenia zawarte w raporcie z poprzedniego audytu przeprowadzonego w 2020 r. (nr ref. DG(SANTE) 2020-6919) w celu oceny kontroli urzędowych w zakresie łańcucha produkcyjnego wędzonych produktów rybołówstwa.
Po zakończeniu audytu właściwy organ centralny otrzyma kopię projektu sprawozdania w celu zgłoszenia uwag i odpowiedzi, a następnie raport końcowy, który opublikowany zostanie na stronie internetowej Komisji Europejskiej.