Badania laboratoryjne produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi, pochodzących z krajów trzecich - październik 2024 r.
Próbki żywności pochodzenia zwierzęcego importowanej z krajów trzecich i przekazane do badań laboratoryjnych przez polskie punkty weterynaryjnej kontroli granicznej
W październiku br. przebadano 30 próbek z produktów importowanych z krajów trzecich pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi w ramach planów kontroli. Poszczególne kategorie towarów, z których pobierano próbki przedstawia poniższa tabela:
Produkt |
Liczba próbek |
Mięso drobiowe |
7 |
Mięso wołowe |
1 |
Miód |
8 |
Osłonki |
1 |
Produkty rybne |
7 |
Serwatka w proszku |
2 |
Skorupiaki |
4 |
Suma |
30 |
Ponadto pobrano 1 próbkę małży ze względu na nałożoną na zakład pochodzenia kontrolę wzmożoną oraz 1 próbkę skorupiaków ze względu na podejrzenie.
W październiku br. polskie punkty kontroli granicznej przeprowadziły ok. 560 kontroli produktów pochodzenia zwierzęcego objętych planami kontroli i przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
W dniu 17 października br. otrzymano niezadowalający wynik dla próbki mięsa drobiowego z Ukrainy, ze względu na podwyższony poziom pozostałości kokcydiostatyków.