Inspekcja służb Tajwanu w sektorze drobiarskim, 19-30.X.2015 r.
W dniu 30 października br. zakończyła się wizyta inspektorów Tajwanu w polskich zakładach sektora mięsa drobiowego. W skład delegacji tajwańskiej weszły dwie inspekcje odpowiedzialne za kwestie importu żywności: Bureau of Animal and Plant Health Inspection and Quarantine (BAPHIQ – Biuro ds. Kontroli Zdrowia Zwierząt i Roślin oraz Kwarantanny ) oraz Taiwan Food and Drug Administration (TFDA – Tajwański Urząd ds. Żywności i Leków).
Trwająca dwa tygodnie inspekcja objęła wizyty w wytypowanych zakładach uboju i przetwórstwa mięsa drobiowego, jak również wizyty w terenowych jednostkach Inspekcji Weterynaryjnej oraz w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym-Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach. Podczas kontroli delegacja zapoznała się z system nadzoru weterynaryjnego nad produkcją mięsa drobiowego, a także z system monitoringu i diagnostyki laboratoryjnej w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego.
Spotkanie zamykające misję tajwańską w dniu 30.X.2015 r
W podsumowaniu wizyty inspektorzy wskazali na prawidłowo funkcjonujący system nadzoru produkcji, gwarantujący najwyższe standardy bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego. Delegacja zobowiązała się do sporządzenia raportu z kontroli w ciągu 3 miesięcy od zakończenia inspekcji. W przypadku pozytywnej rekomendacji inspektorów, polskie mięso drobiowe ma szansę zagościć na tajwańskim rynku już w przyszłym roku.
Główny Inspektorat Weterynarii podejmował delegację inspektorów tajwańskich po raz drugi. W wyniku pierwszej kontroli w sektorze mięsa wieprzowego w 2012 r. zatwierdzenie na rynek tajwański uzyskały 23 podmioty mięsa wieprzowego*.
* Ze względu na wystąpienie przypadków ASF u dzików w 2014 r. eksport wieprzowiny na Tajwan został wstrzymany. Obecnie prowadzone są rozmowy mające na celu wznowienie eksportu.