KOMUNIKAT GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII W SPRAWIE DODATKOWYCH WYMAGAŃ PRZY EKSPORCIE MIĘSA KURZEGO DO BIAŁORUSI
Główny Lekarz Weterynarii informuje, że służba weterynaryjna Białorusi wprowadziła od dnia 28 sierpnia 2017 r. wymóg, aby każdej partii mięsa kurzego wwożonego z krajów UE do Białorusi towarzyszył (oprócz świadectwa weterynaryjnego) protokół badań danej partii mięsa, wykonanych w laboratorium akredytowanym potwierdzający, że poziom zawartości fipronilu w mięsie nie przekracza dopuszczalnych norm określonych zgodnie z Rozporządzeniem WE Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni.
Przesyłki mięsa kurzego wyeksportowane do Białorusi przed dniem 28 sierpnia 2017 r. nie podlegają ww. wymaganiom.