Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii o stwierdzeniu kolejnych przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików w województwie lubuskim
Główny Lekarz Weterynarii informuje, że w dniu 19 listopada 2019 r., na podstawie wyników badań przeprowadzonych w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym - Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach, potwierdzono wystąpienie afrykańskiego pomoru świń (ASF) u osiemnastu dzików w województwie lubuskim.
Próbki znaleziono w dziewięciu lokalizacjach, w trakcie przeszukiwań zarządzonych w obszarze skażonym oraz wyznaczonej, na podstawie analizy ryzyka, strefie buforowej.
Od dnia 14 listopada 2019 r. potwierdzono na terenie powiatów wschowskiego i nowosolskiego afrykański pomór świń u dwudziestu odnalezionych dzików na terenie obszaru oraz wyznaczonej strefy ochronnej.
Trwają dalsze intensywne przeszukiwania, od dnia dzisiejszego także przy udziale wojska. Planowana jest także lokalizacja budowy drugiego zewnętrznego ogrodzenia. Budowa pierwszego ogrodzenia została zakończona 18 listopada 2019 r.
Główny Lekarz Weterynarii przypomina o konieczności przestrzegania zasad bioasekuracji przez osoby obsługujące świnie, w celu uniknięcia potencjalnej możliwości przeniesienia choroby ze środowiska naturalnego do gospodarstwa.
W przypadku znalezienia zwłok padłego dzika, należy pozostawić je w miejscu znalezienia oraz niezwłocznie poinformować o tym fakcie powiatowego lekarza weterynarii.
Co można zrobić, by zapobiec rozprzestrzenianiu ASF?
Każdy z nas (w tym zwłaszcza hodowcy świń) ma możliwość ograniczać ryzyko rozprzestrzeniania się ASF, poprzez przestrzeganie stosownych zakazów i nakazów ustanowionych w prawodawstwie oraz postępując zgodnie z poniższymi wskazaniami.
Przede wszystkim, aby ograniczyć ryzyko zakażenia świń wirusem ASF, w gospodarstwach, w których utrzymywane są świnie, powinny być wdrożone wszystkie podstawowe zasady zabezpieczenia miejsc utrzymywania zwierząt (bioasekuracja), a w szczególności zabezpieczenie przed dostępem zwierząt dzikich do budynków inwentarskich, magazynów pasz oraz miejsc przechowywania ściółki;
Ponadto osoby, które wyjeżdżają poza terytorium Unii Europejskiej (wyjazdy zagraniczne do państw trzecich nienależących do UE) muszą pamiętać, że nie wolno przywozić z państw nie będących członkami UE żadnej żywności pochodzenia zwierzęcego za wyjątkiem specjalnych produktów dietetycznych przeznaczonych na użytek własny lub małych dzieci.