Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii podsumowujący sytuację epizootyczną związaną z wysoce zjadliwą grypą ptaków (HPAI) u drobiu w okresie 4-6 stycznia 2020 r.
Na podstawie wyników badań otrzymanych z krajowego laboratorium referencyjnego ds. grypy ptaków, tj. Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach w dniach 4-6 stycznia 2020 r., na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej wyznaczono 2 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 u drobiu.
Ognisko nr 2020/5 zostało wyznaczone w gospodarstwie, w którym utrzymywano 13 186 indyków, w miejscowości Stary Uścimów, w gminie Uścimów, w powiecie lubartowskim, w województwie lubelskim. Jest to gospodarstwo kontaktowe w stosunku do uprzednio stwierdzonych ognisk w tej samej miejscowości w gminie Uścimów i położone jest na ustanowionym w rozporządzeniu Wojewody Lubelskiego obszarze zapowietrzonym.
Ognisko nr 2020/6 zostało wyznaczone w gospodarstwie, w którym utrzymywano 24 000 indyków, w miejscowości Drozdówka, w gminie Uścimów, w powiecie lubartowskim, w województwie lubelskim. Jest to gospodarstwo kontaktowe w stosunku do uprzednio stwierdzonych ognisk w gminie Uścimów i położone jest na ustanowionym w rozporządzeniu Wojewody Lubelskiego obszarze zapowietrzonym.
W odniesieniu do wszystkich stwierdzonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 służby weterynaryjne wdrożyły wszystkie procedury zwalczania choroby przewidziane w przypadku wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptaków.
Główny Lekarz Weterynarii przypomina wszystkim hodowcom drobiu o konieczności zachowania szczególnej ostrożności i przestrzeganiu zasad bioasekuracji przy obsługiwaniu drobiu, minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa. Do podstawowych środków bezpieczeństwa biologicznego zalecanych do wdrożenia przez Głównego Lekarza Weterynarii, należą:
- pozostawienie ptaków w zamknięciu i wstrzymanie się od wypuszczania ptaków na wybieg,
- zabezpieczenie paszy i źródła wody przed dostępem zwierząt dzikich, w szczególności dzikiego ptactwa,
- karmienie i pojenie drobiu wewnątrz budynków inwentarskich,
- stosowanie odzieży i obuwia ochronnego dedykowanego wyłącznie do obsługi drobiu,
- stosowanie środków higieny, w tym mycie rąk wodą z mydłem przed wykonywaniem czynności związanych z karmieniem i pojeniem ptaków,
- wyłożenie mat dezynfekcyjnych w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób, a także zapewnienia utrzymania skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.
Jeżeli hodowca drobiu zaobserwuje objawy kliniczne mogące wskazywać na zarażenie wirusem grypy ptaków, takie jak: zwiększona śmiertelność, apatia, znaczący spadek pobierania paszy i wody; duszność, sinica, wybroczyny, biegunka, nagły spadek nieśności, tzw. „lanie jaj” (jaja pozbawione skorup), objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów, powinien niezwłocznie poinformować lekarza weterynarii prywatnej praktyki lub powiatowego lekarza weterynarii.
Główny Lekarz Weterynarii na bieżąco aktualizuje informacje dotyczące występowania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
Informacje na temat grypy ptaków (AI) na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii.
Wszystkie Komunikaty Głównego Lekarza Weterynarii dotyczące grypy ptaków.