Strona główna/Komunikaty/Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie przypadków zatruć bakteriami Salmonella enteritidis w niektórych państwach członkowskich Unii Europejskiej

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie przypadków zatruć bakteriami Salmonella enteritidis w niektórych państwach członkowskich Unii Europejskiej

Komunikaty 2016-10-21

W dniu 20/10/2016 r. do Podpunktu Krajowego Punktu Kontaktowego Rasff w Głównym Inspektoracie Weterynarii wpłynęło umieszczone w unijnym systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach – Rasff, powiadomienie alarmowe zgłoszone przez Holandię informujące o zatruciach, których prawdopodobną przyczyną mogą być jaja konsumpcyjne pochodzące z fermy zlokalizowanej w województwie wielkopolskim.

  W związku z powyższym, Inspekcja Weterynaryjna podjęła, zgodnie z procedurami, następujące działania:

  1. Wydano decyzję administracyjną zakazującą wprowadzania do obrotu jaj kurzych z zakładu pakowania jaj wymienionego w powiadomieniu i wszystkich ferm drobiu na terenie danego powiatu powiązanych z tym zakładem pakowania. Zakaz zawarty w decyzji, nie dotyczy jaj przeznaczonych do produkcji w technologii gwarantującej zniszczenie drobnoustrojów (obróbka termiczna).
  2. Pobrano do badań mikrobiologicznych w kierunku obecności pałeczek Salmonella wymazy z powierzchni w pomieszczeniach produkcyjnych w zakładzie pakowania jaj.
  3. Pobrano do badań mikrobiologicznych w kierunku obecności pałeczek Salmonella próbki kału oraz jaj ze wszystkich ferm zlokalizowanych na terenie powiatu, związanych z wymienionym w powiadomieniu zakładem pakowania jaj.
  4. Przygotowano i przekazano właściwym władzom listy dystrybucyjne dotyczące wysyłek jaj do Holandii, Belgii i Chorwacji, celem wycofania z obrotu zakwestionowanej w powiadomieniu partii jaj.

Z uwagi na fakt, iż  cała partia jaj była przedmiotem wysyłki do Belgii, Holandii i Chorwacji nie ma na polskim rynku ww. towaru z partii zakwestionowanej w powiadomieniu Rasff.

Powiadomienia w systemie Rasff dotyczące obecności bakterii Salmonella w jajach konsumpcyjnych i produktach z jaj konsumpcyjnych pojawiają się regularnie i dotyczą różnych państw członkowskich Unii Europejskiej. W 2016 zgłoszenia w systemie Rasff dotyczyły m.in. Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii i Norwegii.

do góry
Fundusze Europejskie. Unia Europejska