Komunikat nr 2 Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie przypadków zatruć bakteriami Salmonella enteritidis w niektórych państwach członkowskich Unii Europejskiej
NawiÄ…zujÄ…c do komunikatu z dnia 21/10/2016 r., GÅ‚ówny Lekarz Weterynarii informuje, iż w oparciu o informacje umieszczone w unijnym systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywnoÅ›ci i paszach – Rasff, oraz w oparciu o przeprowadzone przez InspekcjÄ™ WeterynaryjnÄ… dochodzenie, w tym szereg badaÅ„ laboratoryjnych w fermach producenta zakwestionowanych w powiadomieniu jaj, wydano decyzjÄ™ administracyjnÄ… nakazujÄ…cÄ… wycofanie z obrotu jaj konsumpcyjnych bÄ™dÄ…cych w terminie przydatnoÅ›ci do spożycia.
Jaja objęte procedurą wycofania z rynku oznakowane są numerami:
3PL30221321 oraz 3PL30221304.
Decyzja o wycofaniu wszystkich partii jaj znajdujÄ…cych siÄ™ w obrocie w terminie przydatnoÅ›ci do spożycia, jest spowodowana obecnoÅ›ciÄ… bakterii Salmonela enteritidis w ww. dwóch stadach kur niosek. Kroki podjÄ™te przez organy Inspekcji Weterynaryjnej sÄ… zgodne z obowiÄ…zujÄ…cymi przepisami i procedurami oraz podyktowane sÄ… zapewnieniem ochrony zdrowia konsumentów i bezpieczeÅ„stwa oraz jakoÅ›ci produktów spożywczych.
GÅ‚ówny Lekarz Weterynarii przypomina, że obróbka termiczna jaj (gotowanie, pieczenie w innym produkcie ) gwarantuje unieszkodliwienie bakterii Salmonella.