Ostrzeżenie dla zakładów detalicznych i konsumentów - lazalocyd
W komunikacie Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 15 czerwca 2018 r. w sprawie przekroczenia maksymalnego dopuszczalnego poziomu pozostałości antybiotyku-kokcydiostatyku o nazwie lazalocyd w jajach konsumpcyjnych klasy A przedstawione zostały do wiadomości publicznej informacje pozwalające konsumentom na pełną identyfikację jaj podlegających wycofaniu z obrotu, zgodnie z decyzją właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej. Jaja oznaczone kodem na skorupce 3 - PL 30211306, z terminami przydatności do spożycia: od 15.06.2018 do 06.07.2018 podlegają wycofaniu.
Na opakowaniach (wytłaczankach) wycofywanych jaj oprócz terminu przydatności do spożycia podany jest także weterynaryjny numer identyfikacyjny 30215904 identyfikujący zakład, w którym wycofywane jaja były zapakowane w opakowania jednostkowe.
W związku z tym, że kwestionowane jaja trafiły do różnych sprzedawców detalicznych i mogą mieć różne nazwy handlowe, najlepszym sposobem identyfikacji wycofywanych jaj jest sprawdzenie poniższych danych:
- kodu na skorupce (3 - PL 30211306),
- weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego podanego na opakowaniu (30215904),
- terminu przydatności do spożycia (od 15.06.2018 do 06.07.2018)
W związku z koniecznością dokonania oceny ryzyka zagrożenia dla konsumentów, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy na wniosek Głównego Lekarza Weterynarii opracował opinię na temat zagrożenia związanego z przekroczeniem maksymalnego limitu pozostałości lazalocydu w jajach.
Jak podaje Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, aby doszło do przekroczenia wartości ADI1 i tym samym wystąpienia negatywnych skutków zdrowotnych, osoba dorosła musiałaby codziennie spożywać ww. jaja ze stwierdzonym przekroczeniem lazalocydu, a także mięśnie, skórę i tłuszcz, wątrobę oraz nerki - które zawierałyby ww. substancję na maksymalnym dopuszczalnym poziomie. Taki scenariusz nie jest jednakże prawdopodobny.
Należy jednak podkreślić, że niewłaściwe i niezgodne z obowiązującymi przepisami stosowanie antybiotyków - kokcydiostatyków, w tym w weterynarii i hodowli zwierząt, może przyczyniać się do masowego rozprzestrzeniania opornych drobnoustrojów. W związku z powyższym, wycofanie ma na celu przede wszystkim zapobieganie pobraniu nawet niewielkich dawek ww. substancji z żywnością, która może przyczyniać się do nasilenia antybiotykooporności.
Informacje w przedmiotowej sprawie dostępne są również na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego: https://gis.gov.pl
[1] akceptowalne dzienne spożycie (ang. Acceptable Daily Intake - ADI) oznacza maksymalną ilość substancji w przeliczeniu na kilogram masy ciała, która może być spożywana codziennie z żywnością bez znaczących negatywnych skutków dla zdrowia przez całe życie.