Otwarcie rynku marokańskiego dla mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego pochodzących z Polski
Otwarcie rynku marokańskiego dla mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego pochodzących z Polski
Główny Lekarz Weterynarii informuje, że Polska uzyskała możliwość eksportu mięsa wołowego na rynek marokański.
Od dnia 1 sierpnia 2016 r. obowiązuje weterynaryjne świadectwo zdrowia dotyczące wwozu do Królestwa Maroka mięsa wołowego (z kością lub bez kości) i produktów z mięsa wołowego pochodzących z Polski. Zakłady zatwierdzone zgodnie z przepisami UE mogą rozpocząć wysyłki tego towaru, zgodnego z wymaganiami zawartymi w świadectwie.
Uzgodnienie bilateralne wzoru świadectwa zdrowia stanowi uwieńczenie prawie 2-letnich negocjacji prowadzonych pomiedzy Głównym Inspektoratem Weterynarii a Krajowym Urzędem Bezpieczeństwa Zdrowotnego Produktów Żywnościowych (ONSSA) w Ministerstwie Rolnictwa i Rybołówstwa Morskiego Maroka.
Zatwierdzenie świadectwa umożliwiło otwarcie kolejnego rynku
w państwach Maghrebu dla wywozu polskiego mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego.