Wzrośnie eksport polskiej wołowiny do Turcji
Na liście polskich zakładów uprawnionych do eksportu wołowiny, którą prowadzi Ministerstwo Żywności, Rolnictwa i Inwentarza Żywego Republiki Turcji, znalazły się trzy nowe zakłady.
W dniu 22 lipca 2016 r. władze tureckie poinformowały Główny Inspektorat Weterynarii o wynikach kontroli przeprowadzonej w okresie 29 czerwca 2016 – 1 lipca 2016 w polskich zakładach sektora mięsa wołowego. Zezwolenie na eksport swoich produktów na turecki rynek uzyskały wszystkie przedsiębiorstwa, w których odbyła się inspekcja.
Obecnie dostęp do tureckiego rynku ma dziewięciu polskich producentów mięsa wołowego. Uzyskali oni uprawnienia eksportowe w wyniku trzech kontroli przeprowadzonych przez inspektorów tureckich na przestrzeni ostatnich jedenastu miesięcy.
W lipcu 2016 r. Główny Inspektorat Weterynarii ponownie przekazał stronie tureckiej listę kolejnych kilkunastu podmiotów zainteresowanych sprzedażą wołowiny na turecki rynek i czeka na wyznaczenie terminu następnej kontroli.