Identyfikacja i rejestracja świń
Posiadacz świń musi uzyskać w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) numer identyfikacyjny, tzw. numer producenta, nadawany zgodnie z ustawą z dnia 18 grudnia 2003 r. o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności.
Informacje o sposobie i zasadach wpisu podmiotów do ewidencji producentów dostępne są na stronie internetowej ARiMR (https://www.gov.pl/web/arimr/ewidencja-producentow).
W przypadku zagrożenia wystąpienia lub wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt podlegającej obowiązkowi zwalczania i określenia obszaru zapowietrzonego, zagrożonego lub innego obszaru podlegającego ograniczeniom, ustanowionego zgodnie z przepisami o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt istnieje obowiązek zgłaszania w skróconym terminie do 2 dni następujących zdarzeń:
- zwiększenie liczebności stada,
- zmniejszenie liczebności stada,
- oznakowanie - z wyjątkiem nowo urodzonych świń,
- ubój, padnięcie, zabicie,
- oznakowanie lochy indywidualnym numerem identyfikacyjnym lochy.
Szczegółowe informacje dotyczące obowiązków posiadacza świń znajdują się pod linkiem: https://www.gov.pl/web/arimr/obowiazki-posiadacza-zwierzat-w-ramach-systemu-irz.
W przypadku posiadaczy zwierząt niestosujących się do obowiązków wynikających z przepisów nowej ustawy o IRZ zachowane zostaje dotychczasowy sposób stosowania kary w postaci kary grzywny, nakładanej przez Inspekcję Weterynaryjną w trybie przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.
Jeżeli podczas przeprowadzania kontroli zostanie ustalone, że w siedzibie stada znajduje się nieoznakowane zwierzę, którego pochodzenia nie można potwierdzić, powiatowy lekarz weterynarii, na podstawie oceny ryzyka dla zdrowia zwierząt i bezpieczeństwa żywności, może nakazać, w drodze decyzji, zabicie zwierzęcia bez odszkodowania i unieszkodliwienie zwłok zwierzęcia na koszt jego posiadacza.