Zwalczanie u drobiu serotypów Salmonella mających znaczenie dla zdrowia publicznego
Obecnie w Polsce realizowane są następujące programy zwalczania niektórych serotypów Salmonella mających znaczenie dla zdrowia publicznego:
- w stadach kur hodowlanych - od 2007 r. (podstawa prawna dostępna jest tutaj),
- w stadach kur niosek towarowych - od 2008 r. (podstawa prawna dostępna jest tutaj),
- w stadach brojlerów kurzych - od 2009 r. (podstawa prawna dostępna jest tutaj),
- w stadach indyków hodowlanych - od 2010 r. (podstawa prawna dostępna jest tutaj),
- w stadach indyków rzeźnych - od 2010 r. (podstawa prawna dostępna jest tutaj).
O programach kontroli Salmonella w innych państwach członkowskich UE można przeczytać tutaj.
Obowiązki hodowców / producentów drobiu i jaj
Przepisy rozporządzeń wprowadzających ww. programy do realizacji nakładają na hodowców / producentów drobiu i jaj m.in. obowiązek pobierania próbek z określoną częstotliwością. Badanie próbek można wykonać w:
- laboratoriach wyznaczonych przez Głównego Lekarza Weterynarii - Zakładach Higieny Weterynaryjnej (dane teleadresowe ZHW dostępne są tutaj),
- laboratoriach zatwierdzonych przez Głównego Lekarza Weterynarii w kierunku metody badawczej opisanej w zmianie do Polskiej Normy PN-EN ISO 6579:2003/A1:2007(rejestry i wykazy laboratoriów i pracowni laboratoryjnych dostępne są tutaj).
W piśmie przewodnim dołączonym do próbek kierowanych do badania laboratoryjnego hodowca/producent jest obowiązany umieścić następujące informacje:
- imię i nazwisko albo nazwa oraz adres hodowcy/producenta drobiu;
- numer lub oznaczenie stada oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny gospodarstwa, a w przypadku jego braku - numer z rejestru powiatowego lekarza weterynarii;
- gatunek, wiek ptaków oraz liczba sztuk w stadzie;
- liczba próbek oraz rodzaj pobranego materiału;
- data i godzina pobrania próbek oraz wysłania ich do laboratorium;
- nazwy i rodzaje szczepionek, jeżeli były stosowane w stadzie drobiu, oraz daty ich podania;
- nazwy środków przeciwdrobnoustrojowych, jeżeli były stosowane w stadzie drobiu, oraz daty ich użycia;
- imię i nazwisko osoby pobierającej próbki.
Dokumentacja związana z pobieraniem próbek, przechowywana w gospodarstwie musi zawierać następujące informacje dotyczące:
- stada (gatunek, liczba sztuk drobiu, wiek);
- rodzaju próbek, daty i godziny ich pobrania;
- imienia i nazwiska oraz adresu osoby pobierającej próbki;
- daty i godziny wysłania próbek do laboratorium;
- nazwy i adresu laboratorium;
- wyników badań laboratoryjnych próbek pobranych w ramach programu.
Dokumentację przechowuje się przez 3 lata.
Ogólne zasady zwalczania chorób zakaźnych zwierząt, w tym obowiązki posiadacza zwierząt, działania powiatowego lekarza weterynarii oraz regulacje dotyczące zapomogi i odszkodowania ze środków budżetu państwa dostępne są tutaj.